StatCounter

woensdag 20 juli 2016

Van Rey: ook in Westerveld..........................

Ik heb mij lang verbaasd over het gebrek aan bestuurlijke integriteit in de kwestie van het graai-raadslid Jelle de Haas van Gemeentebelangen maar heb deze verbazing inmiddels een plekje weten te geven. Dat geeft rust.

U kent inmiddels vanzelfsprekend de gang van van zaken rond Jos van Rey.
Hetgeen Van Rey “klankborden” noemt zijn in feite gewoon “achterkamer- gesprekjes”. En dat er ook in de gemeente Westerveld aan "klankborden" wordt gedaan mag inmiddels eveneens als algemeen bekend worden verondersteld.

De hardnekkige verdediging van burgemeester en gemeenteraad van Jelle de Haas tot aan de Raad van State toe is – achteraf bezien – vanzelfsprekend.
Een besluit op een WOB-verzoek dezerzijds over de onkostendeclaraties van het populistische en proletarische graai-raadslid De Haas ten laste van de belastingbetaler bracht aan het licht, dat burgemeester Jager en De Haas elkaar al sinds medio 2010 kenden. Dus voordat Jager tot burgemeester werd benoemd.

In het kader van de vacature die ontstond door het vertrek van burgemeester Slagman werden “klankbordgesprekken” met mogelijke kandidaten gehouden.
De Haas was lid van de vertrouwenscommissie die de finale voordracht moest regelen. Zoals bekend werd de vacature uiteindelijk door de heer Rikus Jager uit Appingedam ingevuld.

In december 2010 had ik een gesprek met de “nieuwe” burgemeester omdat de “oude” burgemeester Slagman haar vingers niet aan de de malversaties van De Haas en Wiarda wilde branden. Direct na dit gesprek wist burgemeester niet hoe snel hij bij zijn voormalige werkgever – de rechtbank in Assen – op visite moest gaan.

De uitkomst kent u: voor De Haas ging de doofpot eerst wijd open en vervolgens weer potdicht. Deloitte zorgde voor de legitimatie, een ambtenaar kreeg de schuld, de bevindingen van de Nationale Ombudsman werden genegeerd en het OM vond het ook allemaal maar niks.

Van Rey heeft dus eigenlijk gewoon pech. Hij had geen beschermengelen om mee te "klankborden".
Uit de declaraties van de reiskosten blijkt overigens dat de heer De Haas als “beroepspoliticus” kennelijk ook toen reeds krap bij kas was: de kilometers werden tot in tienden achter de komma gedeclareerd. Dat leverde hem in totaal 2 extra gedeclareerde kilometers op. Zielig. Waarvan akte.

Tenslotte: ook is er inmiddels helderheid over de redenen op grond waarvan de raadsfracties hun declaraties ten laste van de fractiebudgetten niet openbaar wensen te maken.

Wordt vervolgd.





Geen opmerkingen: