StatCounter

woensdag 24 juli 2013

Klacht tegen burgemeester Jager

Kort gelden ontving ik dit verdagingsbesluit.
Dat is op zich een wonder. Ook de gemeenteraad is met vakantie en dus zou er voldoende tijd beschikbaar moeten zijn mijn correspondentie met de gemeenteraad inclusief de uitspraak van de bestuursrechter voortvarend af te doen. Het is inmiddels al weer 14 dagen geleden dat dit vonnis werd uitgesproken. Maar niets van dit alles.

Merkwaardig is wel de motivatie die aan het verdagingsbesluit ten grondslag ligt:
  • het aantal WOB-verzoeken dezerzijds en
  • er is een klacht tegen burgemeester Jager ingediend.

Bij het argument dat het aantal WOB-verzoeken betreft kan ik me – omdat dit een kwestie is van adequate bedrijfsvoering – niets voorstellen.
Ook bij het argument betreffende de klacht tegen de burgemeester niet.

Als gemeentelijk bestuursorgaan heeft een burgemeester normaal te doen gebruikelijk een eigen staf die de zaken die hem of haar betreffen adviseert in de afdoening daarvan: een kabinetsambtenaar.
Uit de gekozen formulering moet ik opmaken, dat de griffie naast zijn werkzaamheden ten behoeve van de gemeenteraad ook de kabinetsaangelegenheden behandelt. Als dit inderdaad het geval is heeft de gemeenteraad daarvoor bewust gekozen en draagt zij daarvoor ook de verantwoordelijkheid. De afhandeling van klachten die een burgemeester betreffen is kennelijk ook aan een termijn gebonden.  

Tenslotte: hoewel ik bij het optreden van burgemeester Jager in het verleden kanttekeningen heb geplaatst is dezerzijds daarover geen klacht ingediend. De Kroon benoemt in dit land een burgemeester op voordracht van de gemeenteraad. Het is dus aan de raad het functioneren van een burgemeester te beoordelen en daaraan conclusies te verbinden.  
Recentelijk nog besloot de gemeenteraad in Assen de huidige burgemeester niet voor herbenoeming voor te dragen. Kennelijk was men daar over diens optreden niet echt tevreden.

Vooralsnog blijft de klacht tegen burgemeester Jager inhoudelijk in nevelen gehuld. 
Maar ook dit is niet verwonderlijk maar een kwestie van bestuurscultuur.

Wordt vervolgd.