StatCounter

donderdag 20 februari 2014

Lokale politieke partijen.......

Lokale politieke verenigingen doen zich graag voor als politieke partijen zonder banden of bindingen met de nationale politiek.
Het voordeel zou zijn dat ze vrijelijk hun gang kunnen gaan zonder door een nationaal partijbestuur op de vingers te worden gekeken. Men doet het voorkomen dat dit een voordeel is ten opzichte van de nationaal verankerde politiek. Men vergeet daarbij gemakshalve een aantal zaken die ik toch nog even wil noemen.

Om een lokaal belang te kunnen dienen dient men in Den Haag of Brussel te zijn. Daar worden de spelregels gemaakt waarmee we allemaal te maken hebben. Lokale partijen kunnen – tenzij ze onder vreemde vlag varen – zoals Progressief Westerveld (= D66 + Groen Links) – in nationaal of Europees opzicht slechts lege briefjes inleveren. De politieke mogelijkheden voor lokale partijen zijn dus uiterst beperkt en worden steeds begrenst door de nationale regelgeving. En daarop heeft men geen directe invloed.

Lokale politieke partijen zoals Gemeentebelangen Westerveld hebben ook een groot nadeel.
Wanneer integriteitskwesties aan het licht komen is er geen onafhankelijk nationaal of provinciaal kader dat er voor zorgt dat er helderheid komt in de gedragingen van de betrokkenen in kwestie. In plaats daarvan vecht men elkaar “gewoon” de tent uit. Het recht van de sterkste zorgt niet voor een objectief oordeel, integendeel. Men steekt collectief de kop in het zand en gaat ervan uit dat kiezers geen geheugen hebben. Uit dit briefje dat ik onlangs in mijn brievenbus vond blijkt het tegendeel.

De fracties van lokale politieke partijen maken deel uit van het openbaar bestuur.
Ook de bestuurs- en fractieleden van Gemeentebelangen Westerveld maken daarvan deel uit.

Maar wie is eigenlijk lijsttrekker Jelle de Haas?
Als u de moeite neemt de namen van alle lijsttrekkers in onze gemeente als zoekargument op het internet in te voeren zult u ze allemaal met naam en toenaam vinden. Ook via de sociale media.

Behalve Jelle de Haas. Zijn achtergrond blijkt heel moeilijk vindbaar. Wat heeft hij tot nu toe met zijn leven gedaan? Wie is dat eigenlijk? Hoe ziet zijn c.v. er uit?
Jelle de Haas heeft voor zover ik kan nagaan de sporen naar zijn verleden effectief uitgewist. Dus toch een angsthaas. Dat bleek ook al uit het briefje dat ik in mijn brievenbus vond.

Gaat u stemmen op een lijsttrekker die kennelijk iets te verbergen heeft?
Ik niet.

Wordt vervolgd.