StatCounter

dinsdag 31 maart 2015

Het rapport van de Nationale Ombudsman

De overheid is soms taai en onverzettelijk. Ook in onze gemeente Westerveld.
Het duurt soms (heel) lang voordat er een niet-politiek oordeel kan worden gegeven over de handelwijze van het openbaar bestuur.
Integriteit bestaat immers ondanks alle beeldvorming daarover alleen als een politieke meerderheid eveneens vindt dat een handeling al dan niet integer is?
Een doofpotcultuur zoals die ook in Westerveld aan de orde is.

Aanleiding voor de klacht destijds was de graaimentaliteit van het raadslid Jelle de Haas en zijn vriendinnetje Inge Wiarda: ze hadden zo hun eigen opvattingen over de besteding van het fractiebudget van Gemeentebelangen Westerveld en handelden daar ook naar. Wie appelen vaart die appelen eet. Zo komt Jan Splinter door de winter nietwaar?

Omdat een meerderheid van de gemeenteraad onder aanvoering van zijn voorzitter de gang van zaken in de doofpot wenste te stoppen werden vele procedures gevoerd.
Het toedekken van het foute gedrag van De Haas en Wiarda mocht overigens best een paar centen kosten. Naar ik schat tot op dit moment ongeveer € 150.000,- Dat deze kosten feitelijk moreel en maatschappelijk verwerpelijk en onverantwoord zijn doet er volgens de raad nu even niet toe. De doofpot wordt belangrijker geacht.

Eén van de procedures die dezerzijds zijn aangespannen betreft een WOB-verzoek om een afschrift van een raadsbesluit waarbij de raad besloot mijn klacht niet in behandeling te nemen.
Het “raadsbesluit” bleek via E-mailcorrespondentie tot stand te zijn gekomen omdat de leden van de raad het te veel moeite vonden voor een door de wet gedragen besluit bijeen te komen. Dat zegt alles over de bestuurscultuur: gemakzuchtig en onverantwoordelijk.

U kunt het rapport van de Nationale Ombudsman door op deze link te klikken inzien en/of te downloaden en uw eigen mening vormen. Bij de rapportage behoort een bijlage met relevante literatuur en wet- en regelgeving.

De conclusie van de ombudsman is helder: de handelwijze van de gemeenteraad van Westerveld deugt van geen kanten.

Wordt vervolgd.