StatCounter

maandag 19 december 2016

De volksvertegenwoordiging van Westerveld..............

Een bestuursorgaan van een gemeente is bekleed met openbaar gezag. Dat wil zeggen, dat wanneer er gemeenteregels worden overtreden bijvoorbeeld bestuursdwang kan worden toegepast om ervoor te zorgen dat die regels toch worden nageleefd.
Dus als u als burger bijvoorbeeld een kippenhok te ruim op de verkeerde plaats neerzet dan zwaait er wat. Dan komen er ambtelijke medewerkers in het geweer, worden er nota's geschreven, besluit genomen en komen de gemeentelijke medewerkers weer bij u langs om de zaken recht te zetten. Dit proces wordt ook wel “handhaven” genoemd.

En ik kan u zeggen: ook de gemeenteraad van Westerveld heeft vanzelfsprekend voor zichzelf  ook spelregels opgesteld.
Niet dat er handhavers op toezien of dat er sancties op overtredingen staan want gemeenteraadsleden houden zich vanzelfsprekend aan de regels. Ook wanneer het de besteding van fractiebudgetten of integriteitsregels betreft.
En wanneer dat onverhoopt toch gebeurt is er altijd nog “de politiek” die bij meerderheid besluit of er al dan niet fraude is gepleegd. Ik heb het bij deze vanzelfsprekend over het volgens zijn vriendjes meer dan excellente raadslid van Gemeentebelangen Jelle de Haas in de volksmond ook wel “de Westerveldse Poetin” genoemd. Over oligarchen gesproken.

En zo geschiedde het in komende dagen dat een burger die bezwaar maakte tegen het niet openbaar maken van de declaraties van de raadsfracties van de gemeente Westerveld in het gelijk werd gesteld door de juridisch adviseur van diezelfde gemeenteraad: de commissie voor de bezwaarschriften.

Maar daarom werd er niet getreurd: het de spelregels werden flink wat opgebeurd en duchtig omgebogen. En dus durf ik u te voorspellen dat de gemeenteraad aanstaande dinsdag opnieuw een aantal drogredenen zal gebruiken om toch maar vooral hun declaraties geheim te houden. Waarom eigenlijk?

Het antwoord is simpel: de gemeenteraad stelt zelf de declaratiespelregels vast. Vervolgens worden deze regels als toetsingskader bij de ingediende declaraties gebruikt.
Daarna geven de gezamenlijke fractievoorzitters een advies af aan de raadsfracties en de plenaire gemeenteraad neemt tenslotte een besluit. Een heel degelijk gevalletje van een slager die zijn eigen vlees keurt. Harry Potter is er niks bij.
Op deze manier kunnen de fracties straffeloos uit de ruif eten, die fractiebudget heet.
Jelle de Haas en Inge Wiarda hebben dat kunstje al eerder vertoond.

De commissie voor de bezwaarschriften volgt de voorschriften van de Wet openbaarheid van bestuur maar wordt door de voltallige gemeenteraad in weerwil van onderstaande eigen regelgeving straks schaamteloos zelfs in de Adventstijd wederom voor Jan met de korte achternaam gezet.

Uit de gedragscode raadsleden:
Het handelen van bestuurders is transparant, zodat een optimale verantwoording mogelijk is en de controlerende organen en de burgers volledig zicht hebben in het handelen van bestuurders en hun beweegredenen daarbij. Bestuurders vinden het normaal dilemma’s vooraf bespreekbaar te maken bij hun medebestuurders en daarover te worden bevraagd en achteraf verantwoording af te leggen.” 

Want wat geheim is moet geheim blijven nietwaar? 

Wordt vervolgt