StatCounter

donderdag 20 december 2012

Artikel 28 Gemeentewet

Op 18 december 2012 besloot de gemeenteraad op basis van dit voorstel de verantwoording van de uitgaven over 2011 en het budget van de fractie Gemeentebelangen 2012 vast te stellen.
In mijn vorige bijdrage plaatste ik reeds kanttekeningen bij de gang van zaken.
De gestrengheid die de voorzitter van de raad doorgaans aan de dag legt waar het gaat om bijdragen van raadsleden aan het debat in de raad was ten aanzien van dit voorstel in geen velden of wegen te bekennen.

Helaas moet ik vaststellen dat bij dit voorstel - ondanks het feit dat alle raadsleden bij hun aantreden hebben beloofd de wet te zullen handhaven - stilzwijgend straffeloos de Gemeentewet werd overtreden.

Artikel 28 van de Gemeentewet schrijft in het eerste lid voor, dat een lid van de raad niet deelneemt aan de stemming over

“een aangelegenheid die hem rechtstreeks of middelijk persoonlijk aangaat of waarbij hij als vertegenwoordiger is betrokken.”

Jelle de Haas en Inge Wiarda zijn 7 maanden nadat de verantwoording (bij de accountant) moest zijn ingeleverd alsnog in de gelegenheid gesteld bonnen in te leveren.
Zij zijn dus betrokken geweest bij de samenstelling van de inhoud van het raadsvoorstel en hadden er persoonlijk belang bij dat het voorstel door de raad zou worden geaccordeerd.

Ondanks artikel 28 van de Gemeentewet stemden De Haas en Wiarda tijdens de vergadering met voorstel in. Een sterker staaltje van belangenverstrengeling is in de gemeenteraad van Westerveld nog niet vertoond. Kennelijk hadden ook de raadsleden er belang bij dat er "aan het gedoe" een einde kwam. En anders dan bij een eerdere gelegenheid deed ook de voorzitter alsof zijn neus bloedde. Integriteit is kennelijk een subjectief begrip. Het oud-raadslid Jan van Dalen weet daar overigens alles van.

Van enige bezorgdheid over hun bestuurlijke integriteit was bij de voorzitter, de griffier en de raadsleden was niets te bespeuren: wetten en gedragsregels zijn er alleen voor burgers.
Niet voor gemeenteraadsleden die achter gesloten deuren hun vuile was uit zicht houden.

Het zelfreinigend vermogen van het openbaar bestuur in Westerveld moet kennelijk een handje worden geholpen. Het WOB-verzoek naar de achtergronden van het besluit is al de deur uit.

Een landelijke politieke partij opperde onlangs het in het leven roepen van een "integriteitsrecherche". Een uitstekend concept wat mij betreft.

Wordt vervolgd.