StatCounter

maandag 13 februari 2017

Graaien is in de mode...........................

Het doet mij genoegen u te kunnen melden dat een goed voorbeeld nog steeds goed doet volgen. De graaimethode De Haas/Wiarda uit het verleden is thans ook internationaal een “trending topic”. Ook in Frankrijk wordt de presidentskandidaat Fillon graaierij verweten. In Duitsland blijkt ene meneer Schultz ook niet zuiver op de graat. Een kwestie van een bestuurlijke cultuur zegt men. Maar het duo De Haas / Wiarda komt als uitvinders van de graaimethode natuurlijk de grootste eer toe.

In het verleden heb ik dit proces-verbaal laten opmaken.
Het Openbaar Ministerie heeft het tot nu toe laten afweten. Mogelijk liggen een bezoekje van burgemeester Jager, procedure-regels en prioriteiten bij het OM daaraan ten grondslag. Evenwel kan ook niet worden uitgesloten dat de bestuurlijke doofpot-cultuur in dit land ook heeft bijgedragen.

Ook de gemeenteraad van Westerveld functioneert namelijk in een ondoorzichtige bubbel. Van controle op het functioneren van de burgemeester en het college van B&W is geen sprake. Alles verloopt overigens (via de achterkamer) naar wens.

In een commissievergadering stelde voorzitter Jelle de Haas (dezelfde als die in het proces-verbaal) voor het functioneren van de Rekenkamercommissie in het presidium (dus: achter gesloten deuren) te behandelen. De commissieleden spraken hem niet tegen. Mogelijk angst het slachtoffer van de één van de slechte grapjes van de voorzitter te worden. Openbaar bestuur in optima forma.

Voor de goede orde: het is de taak van het Presidium de huishoudelijke zaken van de gemeenteraad te regelen. De vergaderingen zijn geheim. De uitgaven van de raadsfracties ook. Daardoor laadt men de verdenking van onreglementair handelen op zich. Dit wordt ook wel graaien genoemd.

Geheim vooroverleg in het presidium bindt de handen van de volksvertegenwoordigers. Het overleg holt het controlerende karakter van de gemeenteraad uit. Raadsvergaderingen verworden tot een toneelstukje voor de bühne: soms wat tegensputteren maar uiteindelijk volgens (afspraak) toch akkoord gaan.

Burgers zijn overigens slechts een één keer in de vier jaar relevant.
En je moet ze ook niet wijzer maken dan ze al zijn.

Zo komt Jan Splinter door de winter. Ook in Westerveld. Lees voorgaand proces-verbaal er maar op na.

Wordt vervolgd.