StatCounter

zondag 9 december 2012

Bestuurlijke integriteit en gedoogcultuur

Vanzelfsprekend heeft u afgelopen week kennis genomen van het feit dat er in de media uitgebreid aandacht was voor de “bezorgheid van gemeenteraadsleden” over hun bestuurlijke integriteit. 
Het lijkt een beetje alsof men zich zorgen maakt over de gezondheid van anderen maar de gang naar een geneesheer vooralsnog overbodig vindt. En zo blijft alles bij het oude.

Ook in onze prachtige gemeente.
Mogelijk herinnert u zich mijn bedrage over de raadsvergadering van 25 september j.l. waarin de fractiebestedingen 2011 aan de orde zijn geweest. Voor de fractie van Gemeentebelangen werd toen een uitzondering gemaakt. Hiervan werd de besteding via een interventie van de voorzitter niet vastgesteld: de griffie was nog in gesprek over de onderbouwing van de kosten.

Nog even de zaken op een rijtje:

Uw en mijn conclusie kan geen andere zijn dan Jelle de Haas en Inge Wiarda 7 maanden nadat de verantwoording (bij de accountant) moest zijn ingeleverd alsnog in de gelegenheid zijn gesteld bonnen in te leveren en dus overtreding van artikel 11 lid 1 van de verordening fractieondersteuning 2011 heeft plaatsgevonden. Het tweede lid van artikel 11 van de verordening voorziet overigens niet in het verdwijnen van een fractie uit de raad. Een omissie naar mijn oordeel.

Wat te denken van een gemeenteraad die haar eigen regels kennelijk niet wenst te handhaven?  En wat te denken van raadsleden die hun eigen belang kennelijk belangrijker vinden dan de integriteit van de gemeenteraad? Hoezo bestuurlijke integriteit? Voorshands ben ik van oordeel, dat de bestuurlijke achterkamer belangrijker wordt geacht.

En wat te denken van het gegeven dat bij dit raadsvoorstel geen accountantsrapport is bijgevoegd maar dat de verantwoording zoals ook in het verleden door de griffie en de afdeling financiën is gecontroleerd? De interne controle werd vanwege mogelijke fraudegevoeligheid op basis van een raadsbesluit vervangen door een externe controle en wordt voor dit speciale geval weer ingevoerd.

De bestuurlijke integriteit is naar mijn oordeel ver te zoeken. 

Als de gemeenteraad zoals in deze casus haar eigen regels niet volgt is er sprake van onbehoorlijk bestuur in het kwadraat.

Vanzelfsprekend zal ik nadat het raadsvoorstel op 18 december a.s. is gefiatteerd de fractieverantwoording Gemeentebelangen 2011 alsnog maar weer opvragen.

Wordt vervolgd.