StatCounter

zaterdag 5 januari 2013

Declaraties burgemeester Jager

Burgemeesters maken bij de uitoefening van hun baan kosten. Nagenoeg identiek aan de regeling voor wethouders ontvangen ook zij vanaf de dag van ingang van aanvaarding van het ambt ongevraagd een vergoeding voor deze kosten, waardoor geen afzonderlijke declaraties meer hoeven te worden ingediend. Ook een burgemeester kan niet afzien van de onkostenvergoeding. De gemeente is verplicht deze te verstrekken. Voorts ontvangen ook burgemeesters een tegemoetkoming voor de kosten woon-werkverkeer en reis- en verblijfkosten bij dienstreizen. Voor een doorkijkje naar de hoogten van de ambtstoelage en onkostenvergoedingen over 2011: zie dit document.

De heer Jager is met ingang van 1 december 2010 burgemeester van onze gemeente.
Op 16 december 2011 december 2010 had ik met hem een gesprek. Reden daartoe vormde het feit dan de raadsleden Jelle de Haas en Inge Wiarda ondanks dat beide een onkostenvergoeding ontvingen ook kosten die in de vergoeding reeds begrepen waren alsnog declareerden en ook uitbetaald kregen. Daarom had ik het college van B&W verzocht aangifte te doen van fraude.


Op 16 december 2010 gaf ik op diens verzoek de burgemeester een toelichting op de documenten die ik ter onderbouwing van mijn verzoek tot aangifte had aangereikt.
Uit dit document blijkt, dat deze burgemeester reeds de volgende dag een bezoek bracht aan het openbaar ministerie in Assen. Het resultaat kent u inmiddels: De Haas en Wiarda wisten niet dat dubbel declareren niet mag en de zaak verdween vooralsnog in de doofpot.

Reeds deze allereerste declaratie van de heer Jager is curieus. Naast de specificatie van de dienstreis naar Assen op 17 december 2010 is een tweetal overnachtingen gedeclareerd waarbij de hotelier “Loyaliteits Punten” uitreikte. Een cadeautje in de vorm van een korting. Waarom kreeg de heer Jager uit Appingedam überhaupt korting? Ik heb geen idee. U wel?

De tweede declaratie laat een dienstreis van de burgemeester van Westerveld naar Groningen Seaports in de Eemshaven zien. Welke bestuurlijke band heeft de gemeente Westerveld eigenlijk met de havenbeheerder van Delfzijl en de Eemshaven? Overigens: Ook het woonwerkverkeer op 13 januari werd gedeclareerd.

Ook de declaratie van februari 2011 laat op 17 februari woon-werkverkeer en op dezelfde dag een dienstreis over hetzelfde traject zien.

De declaratie van maart 2011 laat op 2 en 3 maart zien dat er aan woon-werkverkeer slechts 86 km. werd gespendeerd. Het factuur verblijfkosten werd – zoals ook wethouder Kleine Deters deed – bij de afd. financiën ingeleverd. De overige declaraties laat ik voor nu even voor wat ze zijn. Uiteindelijk is het de gemeenteraad die verantwoordelijk is voor de controle op het handelen van het college van B&W. De burgemeester ontving in 2011 een onkostenvergoeding in de vorm van een ambtstoelage van € 8.403,84. Kennelijk wordt ook deze onkostenvergoeding zoals ook bij wethouder Kleine Deters en bij de raadsleden Jelle de Haas en Inge Wiarda het geval was gewoon tot het salaris/inkomen gerekend.

Rest mij voor nu u te melden dat ik meer begrip heb voor het feit dat de leden van het college van Westerveld tijdens een affaire waarbij de fractiedeclaraties van de raadsleden De Haas en Wiarda ter discussie kwamen gesteld afzagen van externe controle op hun eigen handelen. Ze tekenen nu voor zover ik kan zien elkaars declaraties voor akkoord en dus is er niets aan de hand. Doorlopen mensen.  

Wordt vervolgd.