StatCounter

dinsdag 28 april 2015

De lakeien van de gemeenteraad

In Nederland is persvrijheid.
Misschien is het beter te spreken over “de vrijheid van meningsuiting”.
Noodzakelijk voor het handhaven van ons democratisch bestel wordt wel geopperd, want zonder informatie en zonder gefundeerde opinies is de democratie gelijk een vlag op een modderschuit. Journalisten spelen dus een cruciale rol in het functioneren van de democratie.

In mijn vorige berichtje maakte ik u deelgenoot van de inhoud van een rapport van de Nationale Ombudsman over de manier waarop de gemeenteraad van Westerveld in de achterkamer besluiten neemt en die vervolgens als rechtsgeldige raadsbesluiten presenteert.
Zo op het eerste gezicht zou men toch zeggen dat een transparante en controleerbare besluitvorming van een gemeenteraad in democratisch opzicht een groot goed is omdat dit direct van invloed is op de rechtszekerheid van burgers.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee maar niet in Westerveld. Daar hangt men democratische luiheid en falen beslist niet aan de grote klok!

Op blz. 12 van de rapportage spreekt de ombudsman uit, dat er sprake is van geen raadsbesluit in formele zin en dat een dergelijke gedraging als onbehoorlijk dient te worden aangemerkt.
Het rapport is naar de burgemeester, het college van B&W en de gemeenteraad van Westerveld gestuurd. Dat is al weer een maand gelden.

Kort nadat ik het rapport ontving heb ik het aan de redacties van rtvDrenthe, het Dagblad van het Noorden en de Mepper Courant doen toekomen. Kort geleden deed ik bij een aantal van de ontvangers navraag want ik zou mogelijk een persbericht over het rapport gemist kunnen hebben.

Niemand hoorde er over, want ook de pers zweeg als het graf.
De persvrijheid slijt als je hem niet gebruikt wordt wel gezegd. Ook in deze kwestie.

Een verstrengeling van belangen is ook in de journalistiek kennelijk een kwestie van integriteit.

Wordt vervolgd.