StatCounter

maandag 12 september 2016

Gemeenteraad Westerveld: boerenbedrog........................

Op 18 april j.l. deed ik u verslag omtrent de kosten die een advocaat in rekening bracht in de kwestie rond het graai-raadslid Jelle de Haas van Gemeentebelangen, die zich vergreep aan het budget van de fractie, een ambtenaar daarvan de schuld gaf en ermee weg kwam.
Zoals eerder gezegd: een uitzonderlijk laffe streek, die overigens door de overige raadsleden stilzwijgend werd geaccepteerd. Daar heeft Van Rey in Roermond kennelijk een voorbeeld aan genomen: ook hij blijft gewoon zitten, zij het, dat de raadsleden daar toch nog enig gevoel voor integriteit hebben. In Westerveld is dit, met de voorzitter van de raad voorop, zeker niet het geval.

Omdat ik tegen het WOB-besluit (WOB = Wet openbaarheid van bestuur) waarbij openbaarmaking van de declaraties van de advocaat werd geweigerd bezwaar aantekende verzocht de gemeenteraad de (externe) commissie voor bezwaar- en beroepschriften om juridisch advies.
Een volstrekt overbodig gebaar en niet meer dan dat. Het verslag van de hoorzitting vermeldt, dat als gemachtigde van de raad de heer mr.drs. R. Wertheim aanwezig is. Het betrof overigens juist de declaraties van deze advocaat. Over belangenverstrengeling gesproken ....................

Naar de mening van de commissie komen facturen van externe adviseurs voor openbaarmaking en verstrekking in aanmerking, tenzij een grond in de wet WOB zich tegen de openbaarmaking verzet. De commissie volgt daarmee dus de wettelijk voorgeschreven regel, dat deze bestuurlijke documenten openbaar zijn tenzij door de openbaarmaking in de wet WOB voorgeschreven regel wordt geschonden.
Mijn bezwaar is daarmee dus gegrond en de commissie is van oordeel dat de raad op mijn WOB-verzoek een nieuw besluit moet nemen en de gevraagde declaraties openbaar moet maken en verstrekken. Het raadsbesluit kunt u hier lezen.

De commissie had zich de moeite kunnen besparen want de commissieleden zijn volgens de gemeenteraad gewoon knoeiers!
De raad wenst de declaraties gewoon geheim houden en dus geeft men de commissie de schuld: ”de commissie vermeldt niet op welke uitspraken zij doelt. Bovendien geeft zij niet aan waarom de genoemde uitspraak van de ABRvS niet meer zou gelden.”
Hooggeachte raadsleden: de commissie was daartoe niet geroepen.
De vraag was en is: verzet een in de wet WOB voorgeschreven regel zich tegen openbaarmaking en het antwoord van de commissie is zoals ook toen u op grond van het advies van dezelfde commissie wel besloot tot openbaarmaking van de declaraties van de heer Wertheim. Het antwoord was destijds: nee, er zijn geen beperkingen.
U bent thans ongewild het slachtoffer geworden van manipulatie. Dat heeft u aan uw voorzitter te danken, die daarvoor de advocaat als bliksemafleider had meegebracht. Hij volgde slechts de redenering van de advocaat en liet de bezwaarcommissie in haar hemd staan.

Met de hand in eigen boezem sluit ik de mogelijkheid niet uit dat mijn WOB-verzoek  terzake eerder te begrensd heb geformuleerd. Ik neem opnieuw een kanskaart.

Wordt vervolgd.