StatCounter

woensdag 7 januari 2015

De integriteit van Jelle de Haas en Inge Wiarda


Onlangs kwam de gemeenteraad uit de kast. Gedwongen door een uitspraak van de Raad van State werden de bevindingen van het onderzoeksbureau Deloitte naar de handelwijze van de graairaadsleden Jelle de Haas en Inge Wiarda aan de openbaarheid prijs gegeven.


Daarbij past in de eerste plaats de volgende kanttekening.
In mijn WOB-verzoek van 10 december 2011 staat helder, dat ik graag een afschrift zou ontvangen van de rapportage van het onderzoek met inbegrip van alle bijbehorende documenten.
Uit de voetnoot op blz. 12/22 blijkt, dat bij deze rapportage de volledige wederhoorreactie als bijlage was gevoegd. En die is niet ontvangen. Maar ook niet geweigerd. En dus zal de Raad van State moeten worden gevraagd de gemeenteraad op te dragen ook dit document en mogelijk andere bijlagen alsnog openbaar te maken.

In mijn vorige bijdrage heb ik u deelgenoot gemaakt van mijn visie op de integriteit van burgemeester Jager van Westerveld. Of liever gezegd: het nagenoeg ontbreken daarvan.

Blz. 13/22 geeft aan het einde en blz. 14/22 aan het begin een doorkijkje in mentaliteit en het karakter van de fractieleider van Gemeentebelangen in zijn houding naar de onderzoekers van Deloitte: hij wijst alle verantwoordelijkheid voor het graaien uit de fractiekas af en geeft de verantwoordelijkheid en de schuld aan een ambtenaar. Alsof de ambtenaar uit fractie-suikerpot heeft gesnoept!  Dus iets van:
een verkeersdeelnemer rijdt door een rood verkeerslicht, veroorzaakt een ongeval en zegt tegen de dienstdoende diender: maar je hebt niet gezien dat ik door rood reed en dus heb ik geen schuld aan het ongeval. Doei!! 
Over de bestuurlijke integriteit van De Haas gesproken............ Gewoon afwezig.

Onder 6.2. blijkt dat ook uit het antwoord op de vraag aan De Haas en Wiarda welke kosten zij ten laste van het fractiebudget brengen. Dat antwoord is natuurlijk volstrekt fout! Wanneer een gemeenteraad een verordening heeft vastgesteld die dit soort zaken regelt is het goede antwoord natuurlijk heel simpel: conform de verordening. Desalniettemin gingen De Haas en Wiarda op voorspraak van burgemeester Jager door naar de volgende ronde........

Blz. 16 geeft helder aan dat onkosten van de kiesvereniging Gemeentebelangen (Strategische visie 2030!!) voor rekening van het fractiebudget zijn gekomen. De belangenverstrengeling, fraude en hoogmoedswaanzin van Inge Wiarda raadslid/secretaris kiesvereniging is hiermee bewezen.

Uit blz. 17 blijkt, dat het toenmalige raadslid Inge Wiarda naast de secretarisfunctie van de kiesvereniging ook nog een bijbaantjes als vrijwilligster en fractiemedewerkster bij de fractie en/of kiesvereniging had en zich daarvoor liet betalen. Diverse vlaggen om toch maar vooral de lading te dekken en verborgen te houden. Maar dat was toch echt geen belangenverstrengeling! Dat is heel iets anders! Het heeft er zelfs niet de schijn van!

Je zal maar op Gemeentebelangen Westerveld en zijn zakkenvullers Jelle de Haas/Inge Wiarda hebben gestemd........

Wordt vervolgd.