StatCounter

zaterdag 17 november 2012

Sinterklaas


Op 26 september j.l. berichtte ik u via deze website over de besluitvorming in onze gemeenteraad over de declaraties van onze raadsfracties.

De voorzitter van de raad stelde staande de vergadering voor het concept-raadsbesluit zodanig aan te passen, dat tot goedkeuring van de besteding van de fractiebudgetten 2011 en vaststelling van de budgetten voor 2012 werd besloten met uitzondering van die van de fractie van Gemeentebelangen.
Een WOB-verzoek om de laatste declaraties openbaar te maken werd afgewezen, omdat een beslissing daarover - op grond van het voorgaande - werd aangehouden. En daarmee werd feitelijk gezegd dat er alsnog een raadsbesluit over deze kwestie zal worden genomen.

De griffie is ook thans nog – 6 weken nadat de declaraties van de raadsfracties minus Gemeentebelangen zijn goedgekeurd – met een accountantsrapport in de hand in gesprek met Jelle de Haas en Inge Wiarda.

Ik heb voor u nog even nagegaan hoe de agenda van de volgende raadsvergadering en die is op 27 november a.s. er uit ziet. Op de gemeentelijke website komt tot nu toe geen agendapunt voor dat ziet op de vaststelling van het fractiebudget van Gemeentebelangen over 2011. En dus conform de afwijzende beschikking geen openbaarheid.

Ik kan mij niet voorstellen dat nader overleg over een eenvoudige kwestie als de inhoud van een accountantsrapport meer dan 6 weken moet duren.
Het voorgaande levert voor mij maar één beeld op.

De Haas en Wiarda hebben uitgaven gedaan die naar hun oordeel ten laste van het fractiebudget konden worden gebracht en waarvan later de accountant oordeelde dat deze kosten op grond van de regels niet declarabel waren. Daarbij kwam nog de terugbetaling op basis van een concept-raadsbesluit van meer dan € 2.200.

Maar zolang er geen raadsbesluit over de afrekening van het fractiebudget van Gemeentebelangen over 2011 beschikbaar is, wordt er ook niet afgerekend. Het netto voordeel voor Jelle de Haas en Inge Wiarda is dus meer dat € 2000. Wat er nu kennelijk gebeurt lijkt heel erg op klassejustitie: anderen moeten onterecht genoten overheidsbijdragen op straffe van kortingen terugbetalen. Medeburgers die bijstand (moeten) genieten kunnen daarover meepraten. Alle inzamelingen van de voedselbank ten spijt.

Het zijn de leden van de gemeenteraad zelf die dit niet moeten zouden laten gebeuren.
Slecht gedrag zou niet op deze wijze moeten worden beloond.
Lance Armstrong is in dit verband een niet geheel willekeurig voorbeeld.

Wellicht kan een cordon sanitaire rond de fractie De Haas een oplossing bieden.

Maar beste lezers, Sinterklaas is weer in het land en in deze tijd van het jaar viert schijn heiligheid hoogtij. En de doofpot staat als immer in de raadszaal.

Wordt vervolgd.