StatCounter

woensdag 26 december 2012

Declaraties wethouder Kleine Deters

Op 5 februari 2011 werd met deze beschrijving van de gang van zaken in bestuurlijk Westerveld een begin gemaakt. Reden daartoe vormde het feit dan de raadsleden Jelle de Haas en Inge Wiarda ondanks dat beiden een onkostenvergoeding ontvingen ook kosten die in de vergoeding reeds begrepen waren alsnog declareerden en ook uitbetaald kregen. Gewoonweg fraude dus. Maar ze wisten niet dat dit niet mag en dan mag het.

Wethouders maken kosten voor de uitoefening van het ambt. Vanaf de dag van ingang van aanvaarding van de benoeming ontvangt de wethouder ongevraagd een vergoeding voor deze kosten, waardoor voor deze kostenposten geen afzonderlijke declaraties meer hoeven te worden ingediend. De wethouder kan niet afzien van de onkostenvergoeding. De gemeente is verplicht deze te verstrekken. Voorts ontvangen wethouders een tegemoetkoming voor de kosten woon-werkverkeer en reis- en verblijfkosten bij dienstreizen. Voor een doorkijkje naar de hoogten van de ambtstoelage en onkostenvergoedingen over 2011: zie dit document.

Mevrouw Kleine Deters ontvangst in haar functie van onder meer portefeuillehouder Sociale Zaken naast de reiskosten woon-werkverkeer en de reiskosten voor dienstreizen dus een vergoeding voor onkosten van ca € 625,- per maand hetgeen overigens dus niet verwijtbaar is.

Er is sprake van een dienstreis wanneer (met goedkeuring) werkzaamheden worden verricht buiten de plaats waar de bestuurder gewoonlijk zijn of haar werkzaamheden verricht. De kosten daarvan zijn declarabel.
Maar de declaratie van lunches en theaterkaartjes als “verblijfskosten tijdens dienstreizen” lijkt mij met een onkostenvergoeding van € 7.491,36 per jaar toch wat overtrokken. Je kunt je afvragen welke kosten dan wel in die onkostenvergoeding worden begrepen. Kennelijk wordt de onkostenvergoeding zoals ook bij de raadsleden Jelle de Haas en Inge Wiarda het geval was gewoon tot het salaris/inkomen gerekend. Maar de laatsten “hadden daarvan geen idee” maar mevrouw Kleine Deters had toch echt wel kunnen weten dat ze een naar de maat van de gemeente Westerveld een ruime vergoeding voor haar onkosten in haar wethoudersfunctie in ontvangst neemt.  

Overigens lijkt het indienen van voorgaande declaraties een foutje.
Uit deze bijlage blijkt, dat door de bestuurders van onze gemeente kennelijk ook kosten kunnen worden gedeclareerd “via financiën.” Wanneer bestuurders deze weg kiezen blijkt dit niet uit deze declaraties van betrokkenen. Misschien moet ik daar ook maar eens naar vragen.

Weet u trouwens overigens wat wordt verstaan onder: “Loyaliteitspunten”?
Ik zal het u bij de declaraties van de burgemeester toelichten.

Wordt vervolgd.