StatCounter

vrijdag 11 september 2015

Gemeenteraad Westerveld: strikt vertrouwelijk......

Op 18 juni 2015 ontving ik een besluit op een WOB-verzoek de declaraties van de gemeenteraadsfracties openbaar te maken die ten laste van het fractiebudget 2014 waren gebracht.
Het besluit luidde, dat deze afschriften niet “onder het gemeentebestuur berusten” omdat deze na controle door de gemeentelijke controller en een externe accountant aan de raadsfracties waren teruggegeven. Kortom: we hebben ze niet meer en dus kunnen we ze niet openbaar maken. Ik maakte daar op 8 juli 2015 in deze blog reeds melding van. U kunt e.e.a. daar nog eens nalezen.

Anders dan in de afgelopen jaren dus geen openheid van zaken zoals in andere gemeenten steeds meer opgeld doet. En dat is logisch: de gemeente Westerveld is zoals eerder gesteld geen openbare maar een besloten club.

En dus zat er wederom niets anders op dan een bezwaarschrift te dichten waarin allereerst de manipulatie van de fractiedeclaraties via de griffier aan de orde is gekomen. Als dit juridisch door de beugel kan, dan kan er méér en kunnen verduisterde betalingen simpelweg worden gemaskeerd door de rekeningen na betaling gewoon terug te geven. Volgens de Archiefwet echter moeten boekhoudkundige bescheiden tenminste 7 jaar te worden bewaard en dat is logisch: het gaat om uw en mijn belastingcenten.

Deze week kwam het verweer van de gemeenteraad tegen het bezwaar.
Wat de inhoud betreft is het niet zozeer interessant wat er wel in staat maar vooral wat er NIET in voorkomt.
Over het argument dat de griffier de declaraties formeel had moeten doorsturen naar de gemeenteraad omdat de raad daarover een besluit moet nemen wordt niet ingegaan.

Bladzijde 3 van het verweer betreft in hoofdzaak de rekeningafschriften van de fracties.
Het verweer bevat wederom manipulaties: “raadsfracties, die een onderdeel vormen van privaatrechtelijke rechtspersonen, te weten partijverenigingen.” 
Dat is natuurlijk geenszins het geval. Correct is: raadsfracties bestaan uit gekozen personen, die op persoonlijke basis lid zijn van kiesverenigingen teneinde op een kieslijst te kunnen worden geplaatst.

Op de stelling in mijn bezwaarschrift onder 6. wordt in het geheel niet in gegaan.
Van de gemeenteraad mag worden verwacht dat het al het redelijkerwijs mogelijk doet om de declaraties alsnog te achterhalen. Nu de documenten kennelijk aan de raadsfracties zijn teruggegeven dient naar mijn oordeel op grond van de hiervoor vermelde jurisprudentie de gemeenteraad derhalve al het mogelijke te doen deze documenten alsnog te achterhalen.
Het is aan de raad dit rechtens aannemelijk te maken.

Staatssecretaris Dekker was vandaag de volgende mening toegedaan:
"Als het gaat om de besteding van belastinggeld, moet je naar buiten gewoon laten zien dat het op een nette manier wordt besteed.” Waarvan akte.

We gaan zien hoe lang dit gespartel nog voort duurt.

Wordt vervolgd.