StatCounter

woensdag 22 januari 2014

Merkwaardig.................


De hoorzitting gisteravond waarover ik u eerder berichtte bleek grotendeels een herhaling van zetten. Nieuw was, dat de gemeenteraad mij in het verweerschrift enigszins tegemoet kwam en vervolgens uitsprak dat mijn bezwaar volgens haar ongegrond was.

Een merkwaardige gang van zaken. Een bestuursorgaan weigert aan een WOB-verzoek te voldoen waartegen een burger vervolgens bezwaar maakt. Het bestuursorgaan komt vervolgens de burger een heel klein beetje tegemoet en zegt daarna tegen diezelfde burger dat zijn bezwaar nergens op slaat. En dat het primaire besluit dus gewoon in stand blijft.
Een zware defensieve strategie om toch maar vooral de raadsleden De Haas en Wiarda uit de wind te houden. Eigenbelang eerst nietwaar? En vervolgens gaan dezelfde raadsleden tijdens de komende verkiezingsstrijd de boer op om de afstand tussen burger en bestuur te slechten. Gelooft u dat nog? Ik wacht het besluit op bezwaar maar weer af en zie dan wel verder. 

Edoch, maar daarom werd er niet getreurd het hemd werd flink hoog opgebeurd en duchtig rond gesprongen. En dus nog het volgende:

Op 10 september 2013 richtte ik een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur tot de gemeenteraad van de gemeente Westerveld. De raad nam op die avond opnieuw een besluit over de openbaarmaking van het Deloitterapport met betrekking tot de graaierij van de raadsleden De Haas en Wiarda uit de fractiepot. Alleen: het raadsvoorstel was niet openbaar. Tijdens de raadsvergadering deelde voorzitter mee dat het terinzage had gelegen. Dat wist overigens bijna niemand want deze omstandigheid was niet publiekelijk gecommuniceerd. De website vermeldde destijds dat het voorstel zou worden nagezonden.
En dus lag het voor de hand een WOB-verzoek in te dienen om het raadsvoorstel/- besluit wel openbaar te maken. Aldus geschiedde. Ik ontving van mijn verzoek keurig een ontvangstbewijs.

Toen zelfs na geruime tijd op het verzoek geen beslissing was genomen stelde ik de gemeenteraad raad op 28 oktober 2013 in gebreke. Maar ook nadien bleef een reactie van de raad uit.

Op 20 december 2013 heb ik de gemeenteraad volledigheidshalve in kennis gesteld van de ingebrekestelling en de raad verzocht alsnog een besluit te nemen en mij de inmiddels wettelijk toekomende dwangsom te doen toekomen. Ook nu nog is hierop geen enkele reactie ontvangen.
Ik sluit inmiddels niet meer uit dat er een besluit is genomen over een niet-bestaand raadsvoorstel. De wonderen zijn in bestuurlijk Westerveld echt de wereld nog niet uit.

En vandaag was de maat vol.
Ik heb zojuist de bestuursrechter gevraagd zich over de zaak te buigen. Kennelijk is dat de enige manier om over een raadsvoorstel dat op 10 september vorig jaar tot raadsbesluit werd bevorderd in het daglicht te brengen.

Wordt vervolgd.