StatCounter

zaterdag 5 februari 2011

Feiten en opinie

Gisteren maakte ik melding van misbruik van het ambt van gemeenteraadslid door het plegen van declaratiefraude door twee fractieleden van Gemeentebelangen Westerveld. Hierbij is een toelichting op zijn plaats.

In de media verscheen medio 2010 een bericht over belangenverstrengeling bij Gemeentebelangen. Mevrouw Wiarda vervulde gelijktijdig twee functies: ze was gemeenteraadslid én secretaris van het bestuur van de kiesvereniging Gemeentebelangen. In een dergelijke situatie is ook een administratieve vermenging van deze functies bijkans onontkoombaar.
De Wet openbaarheid van bestuur geeft burgers de mogelijkheid om inzage te krijgen in documenten die met het openbaar bestuur van doen hebben en dus ook in de declaraties van de fractie Gemeentebelangen. Ik heb de declaraties over 2009 opgevraagd en op een rijtje gezet.
Het resultaat kunt u hier vinden. Om een volledig beeld te krijgen raad ik u aan ook de toelichting te lezen.
Als u de inhoud van beide stukken hebt doorgenomen bent u op de hoogte van de situatie zoals die op 17 oktober 2010 bij het College van B&W is aangekaart.
In een volgende bijdrage zal ik ingaan op het vervolg.

vrijdag 4 februari 2011

Beste mensen,

Dit blog is bedoeld om u te informeren over recente politieke ontwikkelingen in de gemeente Westerveld. Vanzelfsprekend is het zo, dat het mijn kijk op de gang van zaken is. Integriteit is een onderwerp dat steeds weer opnieuw onderwerp van gesprek is.
Integriteit wordt soms uitgelegd als:  de afwezigheid van fraude en corruptie. Soms wordt integriteit erg breed uitgelegd en vallen er ook waarden onder als collegialiteit, betrouwbaarheid, objectiviteit, fatsoenlijkheid, effectiviteit en efficiëntie.

Zoals u wellicht weet heb ik in oktober 2010 in een brief aan het College van B&W melding gemaakt van fraude door een tweetal leden van de fractie van Gemeentebelangen Westerveld. In strafrechtelijke termen heet dat: ambtsmisbruik. Het heeft tot na het aantreden van burgemeester Jager in december 2010 geduurd voordat  het college van B&W effectief aandacht aan deze kwestie heeft geschonken.
Ik kom hier in een volgende bijdrage op terug.