StatCounter

woensdag 7 augustus 2013

Onbehoorlijk openbaar bestuur in optima forma


Op te beginnen moet ik u eerst mededeling doen omtrent de inhoud van artikel 2.3 van de Algemene Wet Bestuursrecht. Dit luidt:

Art. 2:3. [Doorzendplicht]

1. Het bestuursorgaan zendt geschriften tot behandeling waarvan kennelijk een ander bestuursorgaan bevoegd is, onverwijld door naar dat orgaan, onder gelijktijdige mededeling daarvan aan de afzender.

2. Het bestuursorgaan zendt geschriften die niet voor hem bestemd zijn en die ook niet worden doorgezonden, zo spoedig mogelijk terug aan de afzender.

Voorts heb ik Van Dale er toch nog maar eens nageslagen op het begrip “onverwijld”.  
Het betekent: zonder uitstel. De synoniemen voor onverwijld zijn: accuut, dadelijk, direct, meteen, ogenblikkelijk, onmiddellijk, subiet, terstond, zonder uitstel.
De wet is dus helder: als B&W niet tot behandelen bevoegd zijn dient het verzoek direct doorgestuurd te worden naar het bestuursorgaan dat wel bevoegd is.

Vandaag ontving ik deze mededeling namens het college van B&W.
Het college heeft er dus op een week na twee maanden over gedaan om te beslissen of men een rechtsgeldig raadsbesluit openbaar wenst te maken. Normaal te doen gebruikelijk neemt de Raad besluiten en het college voert deze uit met het raadsbesluit als opdracht.
In dit geval stuurt het college het WOB-verzoek uiteindelijk door naar de Raad. Kennelijk is er geen rechtsgeldig raadsbesluit en werd ik eerder met een kluitje het riet ingestuurd.
Ten overvloede: het college wijst het verzoek niet af met als motivatie: we hebben geen besluit maar stuurt het verzoek door naar de Raad.
Maar: de Raad nam toch al een besluit het klaagschrift niet in behandeling te nemen? Voor uw informatie: ik heb per kerende post de Nationale Ombudsman ingeschakeld.

Op het WOB-verzoek van 22 juni 2013 ontving ik dit verdagingsbesluit waarin namens de gemeenteraad wordt meegedeeld dat de beslistermijn over het verzoek is verlengd tot 17 augustus 2013.
Dit is merkwaardig omdat uit deze mededeling blijkt dat het verzoek nog naar de gemeenteraad moet worden doorgezonden. Maar kennelijk heeft de Raad het verzoek al want anders kon het besluit tot verdaging toch niet worden genomen?
De vraag is ook of er nu sprake is van manipulatie of gewoon dommigheid?

Ook het vonnis van de rechtbank wacht een maand na dato nog steeds op volledige uitvoering.

Conclusie: de gang van zaken is een treffend voorbeeld van onbehoorlijk bestuur in optima forma.

Wordt vervolgd.