StatCounter

dinsdag 6 oktober 2015

Lachertje .............................

Deze week las ik, dat de gemeenteraad van onze gemeente opnieuw een gedragscode voor collegeleden en raadsleden gaat vaststellen. 

Ik citeer: “De gedragscode bevat, in aanvulling op wettelijke regels, gedragsnormen en regels over procedures die de transparantie van het handelen van politieke ambtsdragers, evenals van de besluitvorming over en de naleving van de normen vergroten.” 
(De Nederlandse taal is echt moeilijk.......)
Het niet naleven van de gedragscode heeft geen rechtsgevolgen. Er is sprake van zelfbinding. De regels worden in gezamenlijk debat vastgesteld door de politieke ambtsdragers zelf. In dit licht moeten de regels in de code worden gezien.”
“De volksvertegenwoordigers kunnen daarop worden aangesproken en zij dienen zich over de naleving ervan te verantwoorden. Het niet naleven van de gedragscode kan dus wel onderdeel worden van politiek debat en politieke gevolgen hebben.”

Kort en goed: de collegeleden en raadsleden zouden zich aan de regels moeten houden maar als ze dat niet doen heeft dat geen gevolg voor hun aanstelling. En dat kan ook niet want er zijn geen wettelijke bepalingen die daarin voorzien.
In voorkomende gevallen doet een raadsmeerderheid een politieke uitspraak of een kiesvereniging zegt het vertrouwen in het lid van de vereniging op. Landelijke kiesverenigingen hebben bij fraude wat hun imago betreft iets te verliezen. Lokale kiesverenigingen verenigingen in het geheel niet en dus vecht men in voorkomende gevallen elkaar gewoon de tent uit. Maar dat is het dan ook. Daarna nemen zij een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was.

Mijn eerste berichtje van 4 februari 2011 was helder en ging over de greep in de fractiekas van Gemeentebelangen Westerveld door de "volksvertegenwoordiger" Jelle de Haas en zijn partner en voormalig gemeenteraadslid Inge Wiarda. We zijn nu 4½ jaar verder na een groot aantal verzoeken op basis van de Wet openbaarheid van bestuur, ingebrekestellingen, bezwaarschriften, beroepschriften bij rechtbanken tot aan de Raad van State en de Nationale Ombudsman toe. En niet te vergeten ook meer dan € 200.000 maatschappelijk kosten verder. En nog zijn alle documenten niet boven tafel.

Ook in 2011 bestond er al een gedragscode. Transparantie in het handelen van politieke ambtsdragers in Westerveld is dus een utopie. Het gemeentebestuur in Westerveld is een besloten club waarbij men elkaar de hand boven het hoofd houdt. Een gedragscode kan dat niet verhelpen. Een cultuuromslag wel. Om dit te bewerkstelligen is vertrek van politieke fossielen als Jelle de Haas strikt noodzakelijk. Maar eigen belang eerst nietwaar?

De gedragscode zal zo schat ik in weer met veel tam-tam worden gepubliceerd om de indruk te wekken dat alles nu echt goed is geregeld. Intussen knijpt men de kat in de donkere achterkamer van het presidium en lacht zich een hoedje. En om de beeldvorming te completeren blijft men zich zorgen maken over de afstand tussen burgers en de politiek. En dat is voor mij een lachertje.........

Wordt vervolgd.