StatCounter

woensdag 2 mei 2012

Rekken en er bij blijven..................


Uit mijn berichtje van 20 maart j.l. heeft u kennis kunnen nemen van het verweerschrift van de raadsvoorzitter van de gemeente Westerveld tegen mijn bezwaarschrift omdat  hij weigerde mij de rapportage van Deloitte Bijzonder Onderzoek en Integriteitsadvies ter hand te stellen. 
Dit rapport werd desgevraagd uitgebracht naar aanleiding van de manier waarop de raadsleden van de huidige man-vrouwfractie De Haas en Wiarda via de gemeentelijke declaratieregels zich van een extra inkomen verzekerden. Want: wie appelen vaart, die appelen eet nietwaar?

Het was ook het rapport dat dermate vertrouwelijk is dat zelfs de raadsleden het niet mochten lezen maar dat met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur zij het ten dele toch beschikbaar kwam.

De commissie van advies voor bezwaar- en beroepschriften heeft mijn bezwaar tegen het niet verstrekken van de hoofdstukken 5 en 6 van het rapport onder de loupe genomen en een advies voor de raadsvergadering van 8 mei a.s. samengesteld. U kunt het hier lezen.
De conclusie van de commissie luidt feitelijk, dat getracht is mij met een kluitje in het riet te sturen.
Een soort van bestuurlijk spelletje blufpoker.

In het verslag van de hoorzitting wordt overigens nog gewag gemaakt van “respect voor de procesgang”. Een curieuze motivering, omdat de overige bijdragen van de raadsvoorzitter slechts door manipulatie lijken te zijn ingegeven. Toegeven dat er fouten zijn gemaakt lijkt mij mij getuigen van realiteitszin en respect voor het openbaar bestuur. Voorlopig moet de conclusie luiden, dat nog steeds wordt getracht de fraude van betrokken onder het bestuurlijke tapijt te verbergen.

Wellicht is het tijdstip aangebroken het gedrag van het openbaar bestuur in Westerveld ten aanzien van het uit de wind houden van de raadsleden Jelle de Haas en Inge Wiarda aan een externe toetsing te onderwerpen. Of bijvoorbeeld het declaratiegedrag van het dagelijks bestuur van onze gemeente over de afgelopen jaren eens nader te bezien. Zijn deze uitgaven transparant en adequaat verantwoord? En: wie geeft daarvoor eigenlijk een verklaring af?

De manier waarop nog steeds wordt getracht de resultaten van het het volledige onderzoek van Deloitte Bijzonder Onderzoek en Integriteitsadvies uit de publiciteit te houden geeft te denken.

Wordt vervolgd.