StatCounter

maandag 21 mei 2012

Manipulatie of gewoon dom?


Enige tijd geleden vroeg ik de verslagen van het presidium van de gemeenteraad van Westerveld op. De Wet Openbaarheid van Bestuur biedt daartoe gelegenheid.

Na lang talmen werden de verslagen openbaar zij het, dat veel van de inhoud onleesbaar was gemaakt. De openbaarmaking van dit gedeelte van de huishouding van onze gemeente liet zoveel te wensen over dat ik tegen de manier waarop ons openbare bestuur met de wet omgaat een bezwaarschrift indiende. Onlangs werd het verweerschrift van de voorzitter van de gemeenteraad ontvangen. U kunt er hier kennis van nemen.

Ik nodig u van harte uit de inhoud van mijn bezwaar en de verwoording daarvan in het verweerschrift eens naast elkaar te leggen.

Wat eerstens opvalt is, dat de samenvatting van mijn bezwaren in het verweerschrift niet correct is weergegeven.
Zo ontbreekt mijn stelling, dat ik heb gemeend nogmaals de kaders van de uitvoering van de wet nader aan te geven omdat de wet uitgaat van openbaarheid van documenten tenzij er in de wet genoemde redenen in het geding zijn. Kennelijk wordt de protectie van de partner-fractie Jelle de Haas/Inge Wiarda nog steeds boven een correcte uitvoering van de wet WOB gesteld.

En wat ook opvalt is het creatief omgaan met wetsteksten.
“Ten behoeve van” werd aangepast in “bedoeld voor” en het criterium “passages die herleidbaar zijn tot personen” wordt ten tonele gevoerd. In de wet is daarvan geen sprake maar – omdat het presidium uit een beperkt aantal personen bestaat – geeft het wel de gelegenheid de inhoud van een verslag nagenoeg compleet onleesbaar te maken.
Voorts is “het resultaat van intern beraad” en veranderd in : “de resultante” van dit beraad.
En dat is toch echt iets anders; wat het ook moge zijn. Voor het overige: nagenoeg alleen gelegenheidsargumenten. 

Zorgelijk is de manier waarop de raadsvoorzitter in Westerveld met de Wet Openbaarheid van Bestuur omspringt. Burgers zoals u en ik moeten kennelijk vooral stil zijn en zeker niet nagaan of de zakkenvullerij van de raadsleden Jelle de Haas en Inge Wiarda wel door de wettelijke beugel kan. Documenten die daarop mogelijk betrekking hebben kunnen het daglicht kennelijk niet velen.
Een dergelijke attitude komt overigens vaker bij politici voor. Het zijn soms machtige mensen! Daarbij is de achterkamer in de politiek kennelijk ook bij integriteitskwesties onontbeerlijk.


Wordt vervolgd.