StatCounter

zaterdag 15 september 2012

Nogmaals integriteit

Ik kan me levendig voorstellen dat niet iedere burger in Westerveld wekelijks – laat staan dagelijks – de website van onze gemeente opzoekt. Toch zijn daar verhelderende documenten in te zien.
Zo ook deze week. Het betreft deze rapportage van Deloitte Accountants b.v.
Het betreft het controlerapport inzake de verantwoording vergoedingen door onze raadsfracties over 2011.
Ik kan u zeggen dat ik met de bevindingen niet alleen blij werd verrast en maar tegelijkertijd ook een gevoel kreeg dat ik het allemaal al eens had gezien.

Mijn conclusie luidt, dat mijn verzoek aan het college van B&W tot het doen van aangifte wegens fraude met de fractievergoedingen in 2010 tegen de raadsleden Jelle de Haas en Inge Wiarda de werkwijze van beide raadsleden aanvankelijk niet heeft veranderd. Beiden waren zich kennelijk niet bewust van het feit dat de declaratieregels ook op hen van toepassing waren. 
En zo kon het gebeuren dat de fractie van Gemeentebelangen onder leiding zijn voorzitter Jelle de Haas in 2011 gedurende zijn bewind dat overigens maar een half jaar duurde een bedrag van € 583,28 aan fractiekosten declareerde.

Zoals u zich wellicht zult kunnen herinneren werden medio 2011 de raadsleden Jelle de Haas en Inge Wiarda door het bestuur van Gemeentebelangen geschorst vanwege een strijd om de macht met dat bestuur. En dus begonnen ze hun eigen toko in de gemeentepolitiek. Maar dit terzijde.

Helaas, na controle door de accountant bleek daarvan € 480,58 niet declarabel. En dat is meer dan 82% van het gedeclareerde bedrag. Kennelijk leren ook De Haas en Wiarda slechte gewoonten maar moeizaam af vooral als deze prettige bijkomstigheden in zich herbergen.

Ik geef u in overweging nog eens terug te bladeren naar het blog dat ik op 5 februari 2011 op deze website zette en de declaraties van de fractie van Gemeentebelangen over 2009 nog eens te vergelijken met die over de eerste helft van 2011. Ook in ten aanzien van de declaraties over 2009 kon worden vastgesteld dat er  bonnetjes ontbraken. Ook toen bestond de plicht aan te tonen welke kosten waarvoor werden gemaakt. Maar toen was er van terugbetalen van een gedeelte van het genoten voorschot wegens het ontbreken van bewijs geen sprake. En dus werd het declaratiebedrag van Jelle de Haas en Inge Wiarda indirect goedgekeurd en dus werd dit gedrag gecontinueerd. 

De stelling "Vertrouwen is goed, maar controle is beter" deed toen nog geen opgeld. 

Overigens: een controlerapport van de huisaccountant met betrekking tot de declaraties van burgemeester en wethouders over 2011 ontbreekt nog. Waarom eigenlijk? De gemeenteraad heeft toch een controlerende taak? Ik zal er eens naar vragen.

Wordt vervolgd.