StatCounter

maandag 18 april 2016

Gemeenteraad Westerveld: hardleers en dom...............

In het verleden deed ik een poging om de kosten van de externe juridische bijstand in de kwestie van het graai-raadslid Jelle de Haas  boven tafel te krijgen. De Haas vergreep aan het budget van de fractie Gemeentebelangen en trachtte vervolgens de zaak in de doofpot te laten verdwijnen door een ambtenaar daarvoor als verantwoordelijke aan te wijzen. Een laffe streek.
Na veel gedoe rond een bezwarenprocedure bleek de teller medio 2014 op maar liefst ruim € 85.000,- te staan. Daarbij zijn geen kosten voor het tijdsbeslag van bestuurders en ambtenaren geteld. Die zijn er toch wel en voor een rijdende bus behoeft men vanzelfsprekend geen kaartje te kopen.

Om toch zicht te krijgen op de totale externe kosten deed ik enige tijd geleden de gemeenteraad een WOB-verzoek om ook de rest van de beschermingskosten van De Haas c.s. ten laste van de belastingbetaler in het daglicht te brengen. De raadsvoorzitter besloot in weerwil van de eerdere gang van zaken het WOB-verzoek af te wijzen. Hier kunt u van zijn besluit kennisnemen.

Op een eerder genomen raadsbesluit werd geen acht geslagen. De slotsom moet zijn, dat er oude wijn in een nieuwe zak wordt gegoten. En dus moeten de bezwarencommissie van de raad, de ambtelijke staf en de gemeenteraad zich nogmaals over eenzelfde kwestie uitspreken. Het mag wat kosten...............

Overigens heb ik inmiddels ook de documenten ontvangen die de strikt besloten bijeenkomsten van het presidium van de raad in 2015 hebben opgeleverd. U mag namelijk niet weten wat daar wordt besproken. Uit de documenten blijkt onder meer dat er tenminste één raadslid nog steeds niets van de graaikwestie van De Haas c.s. van Gemeentebelangen heeft begrepen of wil begrijpen.

Te dom waarschijnlijk of gewoon hardleers onder het motto: pakken wat je pakken kunt. De gemeenteraad regelt immers in het geniep zijn eigen huishouding? Geen haan die ernaar kraait. Wat blijkt het geval?

Een stichting in Emmen heeft een gat in de markt gevonden: studiereizen, ook voor gemeenteraadsleden en biedt een 4-daagse reis naar Denemarken aan voor € 1.350,-. Tijdens de reis is er aandacht voor burgerinitiatieven, leefbaarheid, regionale autonomie en zorg.Het kan niet op! Dus: dagje heen en dagje terug en dan nog 2 dagen in de gemeenten Thisted en Morsø. Welk raadslid wil dat nou niet! Maar natuurlijk niet op eigen kosten. Die moeten vanzelfsprekend voor rekening van de belastingbetaler komen.

Uit voorgaande casus blijkt, dat de cultuur dat de gemeentekas een grabbelton met louter prijsjes is nog steeds – in ieder geval bij dat raadslid – niet is uitgebannen. Als je nou toch bij de ruif zit kan je ook wel gewoon meeprofiteren nietwaar?

In de documenten trof ik ook een voorstel aan voor de jaarlijkse raadsexcursie met de suggestie voor het diner aan te schuiven bij het buffet met na afloop een netwerkborrel en de kosten daarvan voor een deel te bekostigen met gemeentelijk belastinggeld. Ook leuk toch?



Wordt vervolgd.