StatCounter

maandag 19 maart 2018

Jelle de Haas

Vanmorgen werd ik verblijd met het bericht, dat er op landelijk niveau eindelijk iets gedaan wordt aan integriteitskwesties in het openbaar gemeentelijk bestuur.
Zoals uit dit blog blijkt, kent en kende ook de gemeenteraad van Westerveld het fenomeen “graaiers”. De huidige lijsttrekker Jelle de Haas van Gemeentebelangen bijvoorbeeld. Tegen hem en zijn bijslaap werd eerder aangifte van oplichting gedaan.
En oplichting is strafbaar. Het ziet ernaar uit, dat burgemeester Jager destijds een warm pleidooi heeft gehouden van strafvervolging af te zien.

,,Burgers verwachten terecht dat politici het algemeen belang dienen. Daarom geldt dat het handelen van politieke ambtsdragers smetteloos dient te zijn” staat in een brief die minister Ollongren van Binnenlandse Zaken vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd omdat ”integriteitschendingen hun tol eisen”. De Minister schrijft voorts, dat “het allereerst aan gemeenten is om bestuurlijke problemen of integriteitskwesties op te lossen.” Integriteitprocedures zijn dus in de eerste plaats een politiek proces: er wordt met meerderheid van stemmen over beslist.

Maar feitelijk is de integriteitsschending niet eens relevant. Vraag het maar aan het voormalige raadsleden Jan van Dalen (D66), Paul Weijers (D66) en Frank Foreman (VVD). Alle goede bedoelingen zijn niets waard.
De aangifte van oplichting door Jelle de Haas is daarvan een goed voorbeeld. De doofpot werd met meerderheid van stemmen in de raadszaal gezet en dat was het dan.

De Minister schrijft voorts, dat “Burgers verwachten terecht dat politici het algemeen belang dienen. Daarom geldt dat het handelen van politieke ambtsdragers smetteloos dient te zijn.”
Het handelen van Jelle de Haas is dat in ieder geval niet geweest en een vos verliest wel zijn haren ……...

Wordt vervolgd.