StatCounter

zaterdag 17 augustus 2013

Het besluitvormingsproces fraudeonderzoek

Op 9 juli 2013 deed de rechtbank Noord-Nederland uitspraak in mijn beroep tegen de weigering van de gemeenteraad van Westerveld volledig openheid te geven in de resultaten van het onderzoek naar de declaratiefraude van de raadsleden Jelle de Haas en Inge Wiarda.

In het vonnis stelde de rechtbank, dat de documenten over het besluitvormingsproces dat aan het rapport vooraf ging om de onderzoeksopdracht aan Deloitte te gunnen niet kunnen worden gerekend tot het WOB-verzoek mij deze rapportage onverkort te beschikking te stellen.

In een rechtsstaat dient het vonnis van een rechtbank vanzelfsprekend te worden worden gerespecteerd. 
Maar onvolkomenheden kunnen worden aangepast en wat niet is kan nog komen.
En dus ontving de gemeenteraad direct na de uitspraak van de rechtbank dit WOB-verzoek om alsnog de betreffende documenten aan de openbaarheid prijs te geven.

Kortgeleden ontving ik deze brief waarin wordt vastgesteld dat de gemeenteraad geen kans heeft gezien zich aan de wettelijke beslistermijn te houden. Als onderbouwing van het besluit wordt feitelijk gesteld de gemeenteraad bij de uitoefening van zijn taken geen rekening heeft gehouden met vakantieperioden en het aantal WOB-verzoeken dat de gemeenteraad kan bereiken. Kortom: de organisatie schiet gewoon tekort en daarvoor is de raad – omdat hij zijn eigen huishouding voert – zelf verantwoordelijk. Ik kan u geruststellen: daarvan ligt geen enkel raadslid wakker. De burger telt zoals gebruikelijk alleen in verkiezingstijd mee.

Overigens: in het verleden beklaagde de CDA-fractie zich bij monde van de heer Geertsma dat de procesgang in deze fraudekwestie te duur zou worden en de raadsvoorzitter deed tijdens de raadsvergadering de toezegging desgewenst een opsomming te zullen geven van de kosten.  
Ook dat was symboolpolitiek maar om de heer Geertsma van dienst te zijn zal ik hem desgewenst de kosten die door het kantoor van de heer Wertheim zijn gedeclareerd laten weten. De ambtelijke kosten zijn vanzelfsprekend eenvoudig bij de griffier voorhanden.

Wordt vervolgd.