StatCounter

donderdag 10 juli 2014

Update: Verantwoording fractieuitgaven Westerveld 2013.

In mijn vorige berichtje gaf ik u een overzichtje van een aantal processen die nog niet konden worden afgerond. Hierbij ontvangt u de eerste bijdrage.
Ten aanzien hiervan breng ik u allereerst dit verslag van een presidium vergadering in herinnering. Daarin staat een strophe over de fractieverantwoording 2013. Die verantwoording zou raadsbreed met een hamerklap op 6 juni 2013 worden vastgesteld.
Een doorgewinterde lezer ziet echter ook dat er aan het accountantsrapport nog “tekstuele onvolkomenheden” zouden kleven.

We zijn inmiddels een jaar verder en ik ontving onlangs dit WOB-besluit.
Bij het lezen daarvan bekroop mij een gedachte die het vertrouwen in ons gemeentebestuur zeker niet groter heeft gemaakt. Als het overleg over enkele “tekstuele aanpassingen” met een accountant bijna een jaar in beslag neemt wat dan te denken over andere processen?
Ik zal te zijner tijd mijn WOB-verzoek moeten herhalen want wat er niet is kan je niet krijgen.

Het document dat ik u wel kan laten zien is het controlerapport van Blue Line Accountants inzake de verantwoording fractievergoedingen 2013. Het rapport is gedateerd 8 mei 2014 en gericht aan “het presidium van de gemeenteraad”. Dit is weliswaar geen bestuursorgaan maar een kniesoor die daarop let.

Opmerkelijk is hetgeen onder 3. is opgenomen. Ik sluit niet uit, dat brede verschillen van mening er de oorzaak van zijn dat de accountant er bijna anderhalf jaar over moet doen om 4 pagina's tekst te vervaardigen. Ook de integriteit van accountants staat wel eens ter discussie.......

Ik beveel de bevindingen van de accountant van harte in uw aandacht aan.

Hieruit blijkt helder dat de handleiding Declareren voor gemeenteraadsleden ondanks alle moeite toch nog niet tussen de oren van ieder raadslid is beland. De reden is wellicht dat uiteindelijk de slager in de vorm van het presidium uiteindelijk zijn eigen vlees keurt.

Aardig is de constatering, dat de PvdA-fractie-administratie nog ietsje te wensen overlaat.

Ook de laatste zin onder punt 4. is kenmerkend voor de bestuurscultuur in Westerveld:
“Het staat het presidium echter vrij ook deze kosten.............alsnog goed te keuren.”
Kort samengevat:
  • Jelle de Haas en Inge Wiarda van Gemeentebelangen winkelden op proletarische wijze ten laste van het fractiebudget;
  • na gedoe wordt besloten met een accountant scherper op de uitgaven toe te zien;
  • er worden een verordening en een handreiking declareren opgetuigd;
  • de accountant komt op grond hiervan tot de conclusie dat er zaken niet conform zijn maar zegt er bij: is geen punt. U kunt ook gewoon uitbetalen hoor.......

De vraag is: welk bestuursorgaan verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Verordening fractieondersteuning en ambtelijke bijstand 2011. Dat is zeker niet het presidium omdat dat geen bestuursorgaan is. Als het goede antwoord luidt: de gemeenteraad zelf dan blijft de slager gewoon aan zijn werk en is een accountantsrapport een overbodige en kostbare schijnvertoning.

Wordt vervolgd.