StatCounter

dinsdag 22 maart 2011

Bezwaarschift WOB-verzoek

Op 10 maart 2011 maakte ik melding van de afwijzende beschikking van de voorzitter van de gemeenteraad op mijn verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur ook de declaraties van de fractie van Gemeentebelangen over het jaar 2010 openbaar te maken.
Omdat de beslissing op basis van een verleend mandaat was genomen deed ik kort daarna mandaatgever i.c. de gemeenteraad dit bezwaarschrift toekomen.
Ter onderbouwing van mijn argumenten zond ik een aantal bijlagen mee.
U kunt ze desgewenst meelezen. Het betreft bijlage 5, bijlage 6 en bijlage 7.

Deze jurisprudentie geeft helder aan, dat openbaarheid van bestuurlijke documenten moet, tenzij er op basis van in de wet omschreven situaties sprake kan zijn van een weigering.
Ik verwijs u tevens gaarne naar deze website van de Rijksoverheid.

Volgens de Algemene wet bestuursrecht (Awb) art. 6.14 dient het bestuursorgaan waarbij het bezwaar- of beroepschrift is ingediend de ontvangst daarvan schriftelijk te bevestigen.
In dit geval is het bezwaarschrift gericht aan de gemeenteraad en dus dient de gemeenteraad of mogelijk de mandataris de ontvangst te bevestigen. Het raadsbesluit van 1 maart 2011 voorziet in dit laatste echter niet.

Vandaag ontving ik inderdaad een ontvangstbevestiging van het college van B&W terwijl dit bestuursorgaan zichzelf eerder niet-bevoegd verklaarde en ik mijn bezwaar toch duidelijk aan de raad heb gericht.
Een bijzonder merkwaardige gang van zaken omdat art. 6.14 van de Awb toch heel helder is.

Hiermee is aan het proces van externe toetsing van de afwijzende beslissing de gevraagde documenten te verschaffen een begin gemaakt.

Geduld is een schone zaak.

Wordt vervolgd.