StatCounter

maandag 8 april 2013

De rechtszitting

Vandaag diende in Assen het beroep dat ik op de rechtbank deed om het onderzoeksrapport van Deloitte DFS naar de frauduleuze handelingen van de raadsleden Jelle de Haas en Inge Wiarda in zijn geheel openbaar te maken.

De gemeente Westerveld was met maar liefst 3 personen vertegenwoordigd: de heer Jager, mevrouw Middelkamp en de advocaat van de gemeenteraad de heer mr. drs. Wertheim uit Zwolle. Hieruit blijkt, dat de kwestie kennelijk belangrijk wordt geacht.  
Ik zal u de totale kosten voor onze gemeente en de rechtbank van deze middag besparen.

Nadat ik door de rechter in de gelegenheid was gesteld mijn kant van de zaak nogmaals mondeling te belichten werd vanzelfsprekend de raadsman van de gemeenteraad in de gelegenheid gesteld. Zijn betoog besloeg twee-en-een-halve bladzijden het voorblad niet meegerekend.

In de eerste twee daarvan werden mijn politieke activiteiten vanaf de VVD-fractie uitgemeten. Ik las dat ik in 2008 uit die fractie ben gestapt. Ook de fractie van Gemeentebelangen en de fractie De Haas en de fractie Henri Das werden in het betoog betrokken. De raadsman noemde hetgeen achter de schermen bij Gemeentebelangen in de loop der tijd allemaal wel of niet gebeurde voor mij WOB-verzoek vervolgens niet relevant.  Gelukkig maar.............
Wel noemde hij nog de vele WOB-verzoeken die ik in de loop der jaren aan de gemeente heb gericht. Alsof ik van dit wettelijk recht geen gebruik zou mogen maken! Ook dit weblog over de gang van zaken ten aanzien van Jelle de Haas en Inge Wiarda werd aangehaald. Kennelijk wordt ons gemeentebestuur daar niet echt vrolijk van..........
Om kort te gaan: zijn betoog ging aanvankelijk helemaal niet over mijn verzoek op basis van de wet Openbaarheid van Bestuur. Het had een beetje weg van een poging tot een karaktermoord.

In mijn weerwoord op voorgaande beeldvorming heb ik ter tafel gebracht, dat ik het optreden van de heer mr. drs. Wertheim ronduit onprofessioneel vond en dat niet van een gerenommeerd advocaat had verwacht.
Hij speelde op de man en niet op de bal. In plaats van het beroepschrift zakelijk te benaderen trachtte hij op de emotie van de rechter in te spelen. Het leek op een Amerikaanse TV-serie!
Mijn achting voor het openbaar bestuur van de gemeente Westerveld is sinds vanmiddag een flink stuk geringer geworden. Immers: het betoog van hun raadsman is onder hun verantwoording tot stand gekomen. De heer Jager zat er bij en had ook desgevraagd geen inbreng.

Aan het einde van de zitting gaf de rechter aan dat ze mij niets meer te vragen had.
Ze vroeg de heer Jager, mevrouw Middelkamp en en de heer mr.drs. Wertheim “na te blijven” om het hen over de inhoud van het mij geweigerde hoofdstuk 6 van het Deloitte-rapport te spreken.

Wordt vanzelfsprekend vervolgd.