StatCounter

zondag 1 maart 2015

Gemeenteraad Westerveld: kleuterachtig.....

Op 3 maart a.s. komt de gemeenteraad in onze prachtige gemeente weer bij elkaar om voor zijn publiek een nieuwe voorstelling te geven. U heeft op de website van de gemeente natuurlijk al gezien dat het weerwoord van de raad op de bevindingen van het onderzoek van de Nationale ombudsman op de agenda staat.
Om uw geheugen even op te frissen: het gaat in deze om een klacht dezerzijds over de weigering van het openbaar bestuur aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie wegens gesjoemel met de besteding van het fractiebudget door de “fractievoorzitter” van Gemeentebelangen Jelle de Haas en zijn vriendinnetje Inge Wiarda. Dat sjoemelen met belastinggeld is de laatste tijd overigens echt in de mode geraakt.

Tussen twee haakjes: Inge Wiarda en haar dochter zijn op dit moment bestuursleden van de Stichting Kleding en speelgoedbank Westerveld met een prachtige website waaruit passie spreekt. Maar het spreekwoord zegt: 
Als de vos de passie preekt........................... maar dit terzijde.

Ook staat het verweerschrift van de raad op de agenda met betrekking tot het beroep dat ik indiende tegen het besluit van de raad waarin men niet besloot de wederhoorrapportage bij het Deloitte-rapport over de fraude met het fractiebudget van Gemeentebelangen (ook De Haas en Wiarda) openbaar te maken. De Haas en Wiarda hebben overigens tot nu toe nooit hun mening over de gang van zaken openbaar gemaakt en hun verdediging aan de gemeenteraad overgelaten op kosten van de belastingbetaler. Een boel beetjes laf …....

Het verweer van de gemeenteraad is simpel: u heeft bij herhaling natuurlijk wel gevraagd om het complete Deloitte-rapport met de bijlagen openbaar te maken maar u heeft niet specifiek naar bladzijde 22/22 (de wederhoorrapportage) gevraagd en de rechtbank en de Raad van State hebben ons niet opgedragen die bladzijde te verstrekken. En dus is die bladzijde niet openbaar!
Een domme redenering omdat de Raad van State geen opdrachtgever is maar beoordeelt of de raad aan de wettelijke bepalingen heeft voldaan! De Raad van State heeft de raad opgedragen een nieuwe beslissing op bezwaar te nemen en daarbij de raad een overweging meegegeven. Het was aan de raadsleden een nieuwe beslissing op bezwaar te nemen en daarbij hun eigen afwegingen te maken.

Het verweerschrift stelt, dat de raad zou hebben besloten blz. 22/22 niet te verstrekken.
Een feitelijk besluit met weigeringsgrond waartegen bezwaar kan worden aangetekend ontbreekt echter. Conclusie vooralsnog: kennelijk weer een raadsbesluit dat niet in een document is vastgelegd. Een WOB-verzoekje is overigens op deze manier een fluitje van een cent.

Eén van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur is het principe, dat het bestuur al datgene nalaat wat de burger zou kunnen verhinderen zijn standpunt tot gelding te brengen. De overheid mag de burger niet de mogelijkheid ontnemen om voor zijn belangen en rechten op te komen.

Dit proces vergroot slechts het vermogen van de advocaat van de gemeente: 4 bladzijden verweer en een zitting van de Raad van State in het vooruitzicht. Kennelijk Is er niemand in de raad die zijn gezonde verstand gebruikt en voorstelt: maak bladzijde 22/22 ook openbaar en vooruit het de geit en de Sebregt krielkippen?

Vooralsnog blijft het verweer van Jelle de Haas en Inge Wiarda geheim. Het zal wel niet deugen. Een andere reden kan ik niet bedenken.

Wordt vervolgd.