StatCounter

woensdag 8 juli 2015

"Tom Poes, verzin een list!"

Een aanvullende bijdrage over de geloofwaardigheid en het rechtsgevoel van burgemeester Jager.

Ook de gemeenteraadsleden van Westerveld hebben mogelijk wel eens kennis gemaakt met het geesteskind van Maarten Tooner: Ollie B. Bommel. Wanneer het water het duo Tom Poes en Ollie B. Bommel tot de lippen steeg riep de laatste steeds: “Verzin toch een list”

Anders dan in de Provincie Limburg waar men onlangs besloot toch maar geen censuur op de openbaarheid van de declaraties van bestuurders toe te passen besloot burgemeester Jager van Westerveld kort geleden tot een list om de inhoud van de declaraties van de raadsfracties toch maar onder de pet te houden.

Begin april 2014 verzocht ik de gemeenteraad op grond van de Wet openbaarheid van bestuur om afschriften van alle declaraties die door de raadsfracties ten lasten van het fractiebudget 2014 waren gebracht.
Sinds de bonnetjes-affaire van burgemeester Peper van Rotterdam staat vast, dat deze “bonnetjes” bestuurlijke documenten zijn waarop de WOB van toepassing is. In Limburg begrijpen ze dat.
De gemeenteraad van Rotterdam ook. Die gaat alle uitgaven van de gemeente  - inclusief de declaraties van raadsleden - online zetten.  Public servants ten top!
Maar kennelijk zitten er tussen de bonnetjes in Westerveld een aantal waarover op zijn minst discussie mogelijk is en dus is de trukendoos uit de kast gehaald.

Onlangs ontving ik het besluit over mijn WOB-verzoek van burgemeester Jager:
“Afschriften van de declaraties die ten laste van het fractiebudget 2014 zijn gebracht, berusten niet onder het gemeentebestuur. De raadsfractie overhandigen hun declaraties vaak persoonlijk aan de raadsgriffie. …........ De stukken worden na vaststelling door de raad geretourneerd aan de fractie. Ook in dit geval in dat gebeurd. De betreffende stukken berusten derhalve thans niet meer onder de gemeenteraad”.
En dus: wat de raad niet (meer) heeft kan de raad niet in de openbaarheid brengen.

Dit beleid opent ongekende mogelijkheden!

De belangrijkste taak van de griffie is het adviseren en logistiek ondersteunen van de gemeenteraad en zijn raadscommissies. In ontvangst nemen is derhalve slechts logistieke ondersteuning van de gemeenteraad met dit verschil, dat deze bestuurlijke documenten bij binnenkomst niet in het postregistratiesysteem worden vermeld.
En dus bestaan ze formeel niet. Dat de Archiefwet en de selectielijst voor archiefbescheiden van gemeentelijke en intergemeentelijke organen iets anders voorschrijven levert slechts een overtreding op. Een kniesoor die daarop let. Burgemeester Jager in elk geval niet.

En dus buigen de controller en de accountant zich in de achterkamer over bestuurlijke documenten in de vorm van gedeclareerde bonnetjes en geven uiteindelijk een goedkeurende verklaring af. Geen haan die er naar kraait.

En nu dit precedent er toch ligt: schaf het postregistratiesysteem af en stuur alle ingekomen post retour afzender. Of misschien toch alleen de declaraties van de raadsfracties? Of ook andere stukken?
Het zal een enorme besparing op de kosten opleveren!

Conclusie: openbaar bestuur in Westerveld is en blijft een besloten club.

Wordt vervolgd.