StatCounter

zaterdag 16 mei 2015

Openbaar bestuur: strikt besloten!

U zult zich ongetwijfeld herinneren dat ik op 9 januari 2015 deze brief aan onze Koning stuurde.
De brief ging inhoudelijk over de gedragingen van burgemeester Jager die alle mogelijke moeite deed en doet het proletarisch winkelen van Jelle de Haas en Inge Wiarda uit het fractiebudget van Gemeentebelangen uit de publiciteit te houden.

Vanzelfsprekend heeft de minister van BZK ruim de tijd genomen om de honneurs voor onze Koning waar te nemen en na slechts 4 maanden de brief volstrekt ondermaats te beantwoorden. Daarbij wordt een oordeel over de doofpot-actie van de burgemeester vakkundig vermeden.

Eens stelde van wijlen oud-minister van BZK Dales: “Een beetje integriteit bestaat niet” maar die tijden zijn geweest. Vandaag de dag is volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten “integriteit een onderwerp dat leeft en mee beweegt met onze normen en waarden.” Het kan dus alle kanten uit. Afhankelijk van de politieke waan van de dag.

Integriteitsschendingen en zelfs de schijn van belangenverstrengeling bestaan gewoonweg niet tenzij er een inhoudelijk politiek besluit wordt genomen dat er wel sprake van is. Zoals destijds bij Jan van Dalen van Progressief Westerveld waarbij de gemeenteraad zelfs een motie aannam.

Beste mensen, dat was toen en schone schijn. Kort daarna heeft men een doofpot in de raadszaal gezet. Dat was kennelijk beter want na onderzoek bleek dat Van Dalen geen blaam trof.

Voor de volledigheid: hierbij het antwoord van de minister. Hij is van oordeel, dat het niet aan hem is een oordeel te vellen. Ook de commissaris van de koning in Drenthe hield de boot al eerder af zodat de gemeenteraden zonder welke vorm van toezicht dan ook vrijelijk hun gang kunnen gaan.

Zo publiceerde Binnenlands Bestuur onlangs een intervieuw met een oud-burgemeester die stelde, dat iedere gemeente een integriteitscode dient te hebben, maar dat iedereen kan die code ongestraft schenden. Een beetje zoals in Zuid-Amerika dus. Of de gemeente Bonaire. Het mag niet, maar als je je kaken maar stijf op elkaar houdt geen haan die ervoor kraait.
Voor de publieke tribune worden mooie woorden gesproken, maar feitelijk is de gemeenteraad van Westerveld een strikt besloten toneelclub die als er intern fraude wordt gepleegd bij meerderheid van stemmen in de achterkamer haar eigen vlees keurt. En in dit geval dus De Haas en Wiarda in bescherming neemt. De politieke achterkamer blijkt een machtig fenomeen.

Tenslotte blijkt dus dat men met behulp van een minister van BZK, commissaris van de Koning en een doofpot in bestuurlijk opzicht straffeloos belangen kan verstrengelen en fraude kan plegen. Er blijft dus maar één ander proces over: de strafrechtelijke kant van de kwestie................

Wordt vervolgd.