StatCounter

zaterdag 21 november 2015

Pure volksverlakkerij...........................

Tijdens de laatste raadsvergadering heeft de gemeenteraad Westerveld onder meer een beslissing op mijn bezwaar genomen tegen het geheim houden van de fractiedeclaraties 2014 en de gedragscode volksvertegenwoordigers vastgesteld.
Om het het laatste te beginnen: tussen zeggen en doen ligt een wereld van verschil.
De code bevat onder meer de volgende tekst:
Het handelen van volksvertegenwoordigers is transparant, zodat een optimale verantwoording mogelijk is en de controlerende organen en burgers volledig zicht hebben in het handelen van volksvertegenwoordigers en hun beweegredenen daarbij.”
Zo op het eerste gezicht ziet een dergelijke tekst er goed uit en zou je mogen verwachten dat de Wet openbaarheid van bestuur ten volle wordt gerespecteerd. 
Echter: veel beloven weinig geven doet een dwaas in vreugde leven! Oftewel pure volksverlakkerij. Wanneer het eigenbelang in het geding weten de raadsfracties niet hoe snel ze de eigen integriteitsregels terzijde moeten leggen. En dat is ook geen wonder. In dergelijke gevallen keurt de slager immers het eigen vlees! En dat geeft geeft geheid politieke problemen! En dat is weer lastig.

Aan de beslissing op mijn bezwaar ging een heldere procedure vooraf.
Mijn bezwaar tegen het niet vrijgeven van de fractiedeclaraties ging vergezeld van de nodige jurisprudentie. Over het tijdstip van de hoorzitting vond geen overleg plaats en dus werd ik genoodzaakt me af te melden. Een verslag van de hoorzitting is wel gemaakt. Voorgaande procedure leidde tot een advies van de bezwarencommissie.
Dit advies was kort en duidelijk: mijn bezwaar was volgens de commissie gegrond en het bestreden besluit zou moeten worden herroepen en de raad zou een nieuw besluit moeten nemen.

En hier kunt u het raadsbesluit lezen.
Het eigenbelang van de raadsfracties woog zwaarder en het advies van de commissie werd werd door de raad terzijde gelegd.  De klok werd teruggedraaid alsof er geen Wet openbaarheid van bestuur bestaat en de declaraties van de raadsleden ten laste van het fractiebudget zijn anders dan in het verleden nu niet langer openbaar.

Het is voor burgers onverteerbaar, dat volksvertegenwoordigers enerzijds voor zichzelf regels vaststellen die de openheid van bestuur moeten bevorderen maar als het echt op aankomt dezelfde regels uit eigenbelang domweg negeren.

En zo krijgt ook de fractiebudget-graaier Jelle de Haas van Gemeentebelangen Westerveld weer alle gelegenheid met de vingers in de fractiesuikerpot te steken. Want overtredingen van de integriteitsregels van de volksvertegenwoordigers: daar gaan de raadsleden zelf over. Daarover wordt met een politieke meerderheid beslist. Niet in het openbaar vanzelfsprekend.

Wordt vervolgd.