StatCounter

donderdag 18 juni 2015

De geloofwaardigheid van burgemeester Jager

In een reactie voor rtvDrenthe op de aangifte wegens oplichting door Jelle de Haas en Inge Wiarda laat burgemeester Jager weten, dat er geen bewijs is dat er opzettelijk is gefraudeerd. Wel was er volgens het onderzoeksrapport van Deloitte sprake van een aantal foute declaraties.

Het onderzoeksrapport van Deloitte is overigens nog steeds niet geheel openbaar.
Op 30 juni a.s. zal de Raad van State zich over de vraag buigen of ook de laatste bladzijde – die het weerwoord van De Haas en Wiarda bevat – openbaar moet worden gemaakt. Het strafrechtelijk rechercheteam zal ook wel nieuwsgierig zijn.

Volgens de wet WOB zijn alle overheidsdocumenten openbaar behoudens een aantal dat expliciet is benoemd. Mijn verzoek tot openbaarmaking van het Deloitte-rapport is gedateerd op 10 december 2011.
We zijn nu 3½ jaar verder en nog moet de Raad van State er aan te pas komen om de wettelijk voorgeschreven openbaarheid af te dwingen.
De procedure lijkt een beetje op de gang van zaken bij een andere besloten club: de FIFA.
Ook daar is getracht alles onder de zoden te houden totdat het strafrecht het recht letterlijk in eigen hand nam.

Wat nu te denken van de geloofwaardigheid van burgemeester Jager?
Hij weigert een onderzoeksrapport geheel openbaar te maken en geeft opnieuw zijn visie op de inhoud weer. Het burgemeestersambt en een administratieve functie bij het openbaar ministerie zijn geen garanties voor de juistheid van zijn stelling. Daarbij spelen andere belangen een rol. Die van de raadsleden in het algemeen en die van De Haas in het bijzonder.

Het ziet ernaar uit dat ook hier sprake is van belangenverstrengeling. Het heeft er in ieder geval de schijn van. Er is aangifte wegens oplichting gedaan tegen het lid van de gemeenteraad De Haas en het openbaar bestuur in Westerveld doet of zijn neus bloedt. Dat levert de schijn van belangenverstrengeling op. 
Vraag maar aan Jan van Dale........................
Die weet er alles van. De Haas trouwens ook.

De Staatscourant 83A van vrijdag 28 april 2006 maakt melding van het toekennen van een Koninklijke onderscheiding aan J.IJ.A. de Haas, gemeenteraadslid van Westerveld wonende te Dwingeloo (gem. Westerveld). Ook na 2006 is De Haas jarenlang raadslid gebleven.
Hij had dus kunnen weten dat het fractiebudget voor andere uitgaven dan fractiekosten taboe was. Tenzij je opzettelijk van de geboden mogelijkheden gebruik maakt.

Burgemeester Jager kan natuurlijk met goed fatsoen ook na 3½ jaar niet van mening veranderen. Daarvoor is heeft het proces te veel gekost en komt zijn geloofwaardigeheid in het geding.

Wordt vervolgd.