StatCounter

donderdag 8 mei 2014

Over de balk ..............................

Ongetwijfeld heeft u dit tv-programma wel eens gezien en zo niet: over de balk gooien is een vaderlandse uitdrukking die inhoudt: veel te veel uitgeven aan nutteloze dingen.

Normaal te doen gebruikelijk blijft een dergelijke geldsmijterij onder de politieke tafel. Niet echter in de situatie rond de graaierij van het raadslid Jelle de Haas en het voormalige raadslid Inge Wiarda uit het fractiebudget van Gemeentebelangen waarbij zelfs de schijn van belangenverstrengeling niet werd vermeden.

Het bedrag dat men zich oneigenlijk toe eigende wordt dezerzijds geschat op ca. € 4.000,-

Burgemeester Jager liet een onderzoek verrichten dat, nadat het was afgerond, als “geheim” werd gepresenteerd om vervolgens de hersteloperatie “verantwoord declareren” te starten. Dit proces is blijkens een recente handleiding nog steeds gaande.
De kosten van het onderzoek door Deloitte blijken maar liefst ruim € 19.000,- te hebben bedragen. Dus bijna 4 maal de indicatie van het fraudebedrag.

Omdat het resultaat van het onderzoek door Deloitte niet openbaar werd gemaakt is via de Wet openbaarheid van bestuur via diverse procedures getracht het verslag en de gang van zaken daaromtrent alsnog in de openbaarheid te brengen. Echter: de gemeenteraad onder aanvoering van haar voorzitter en de griffier vond dat geen goed idee. Waarom niet is tot op de dag van vandaag nog niet duidelijk. Via bezwaarschriftencommissie van de gemeente Westerveld en de rechtbank Noord-Nederland ligt het verzoek om openheid thans nog steeds bij de Raad van State.

Bij de hiervoor beschreven procedure werd het advocatenkantoor Benthem Gratama in Zwolle ingeschakeld. Ook daarvan zijn de kosten - zij het opnieuw via een bezwarenprocedure - onlangs openbaar geworden. Ik heb er maar een samenvatting van gemaakt. 
Totale advocatuurkosten: ruim € 47.000,- zodat tot nu toe totaal ruim € 66.000,- is uitgegeven om de handelwijze van Jelle de Haas en Inge Wiarda met de collegiale mantel der liefde te bedekken. Raadsleden onder elkaar nietwaar? Dus meer dan 16x het "schadebedrag". Dat bedrag is uiteraard zonder ambtelijke uren, de kosten van de bezwarencommissie, de rechtbank Noord-Nederland en de Raad van State. Een naar mijn inzicht maatschappelijk onverantwoorde beleidsbeslissing. En het einde is nog niet in zicht. In de verste verte niet. Maar dat is niet erg: de belastingbetaler betaalt toch wel en het gaat vanzelfsprekend niet ten koste van het eigen inkomen (plus onkostenvergoedingen) als burgemeester of als raadslid. Maar voor dat bedrag kan men vanzelfsprekend geen fietspad meer onderhouden.

Terugvorderen van het bedrag dat ten onrechte werd gedeclareerd was overigens een vele malen betere en goedkopere optie die aan alle integriteitseisen zou hebben voldaan. Kennelijk was deze oplossing bij herhaling politiek niet acceptabel.

Als u nog even naar de handleiding “Declareren voor gemeenteraadsleden 2013” kijkt: naar mijn inschatting zullen de fractiebudgetten in de toekomst zeker niet lager worden. Het lijkt op een grabbelton voor raads- en commissieleden. Een bonus wegens uitzonderlijk functioneren ontbreekt nog. Wel is op bladzijde 4 alvast de rechtsbescherming geregeld. Welke voorwaarden wel/niet horen daar eigenlijk bij? Gaarne openbare besluitvorming zodat ook de burger daar kennis van kan dragen!!

Wordt vervolgd.