StatCounter

dinsdag 28 juni 2016

Gedragscode bestuurders gemeente Westerveld


Deze gedragscode gaat over normen en waarden. 
Ik wil u dit gedeelte van deze “code” niet onthouden:
Het handelen van bestuurders is transparant, zodat een optimale verantwoording mogelijk is en de controlerende organen en de burgers volledig zicht hebben in het handelen van bestuurders en hun beweegredenen daarbij. Bestuurders vinden het normaal dilemma’s vooraf bespreekbaar te maken bij hun medebestuurders en daarover te worden bevraagd en achteraf verantwoording af te leggen. “

Vanavond behandelt de gemeenteraad een klacht met een voorgeschiedenis.

Het begin werd ingeluid door het megolomane gedrag van de graai-fractievoorzitter Jelle de Haas van de fractie Gemeentebelangen Westerveld. Hij bracht in het geniep onkosten ten laste van het fractiebudget die feitelijk niet voor vergoeding in aanmerking kwamen omdat deze voor rekening van de kiesvereniging zouden moeten komen. De ambtenares die tegen de declaraties van De Haas geen “nee” durfde te zeggen kreeg uiteindelijk in het Deloitte-rapport de Zwarte Piet toegeschoven.
Volgens burgemeester Jager is De Haas echter een uitstekend raadslid en dat zegt ook wat.

Op enig moment werd een WOB-verzoek om inzage in de declaraties van de fractie Gemeentebelangen geweigerd. Reden: de declaraties waren alle boekhoudregels ten spijt niet meer in het bezit van de gemeente en konden dus niet openbaar worden gemaakt: de declaraties werden na inzage en de keuring van het eigen vlees aan de fracties teruggegeven.

Kortom: niks openheid, transparantie en verantwoording: dat regelt de raad zelf wel in de achterkamer! De declaraties van de raadsleden zijn uw zaak niet. Ik vermoed dat e.e.a. te maken heeft met het gegeven, dat niet-landelijke politieke partijen hun eigen broek moeten ophouden. En mogelijke sponsoring via een fractiebudget kan natuurlijk niet in alle openheid geschieden.

En dus deed ik de raad het verzoek het besluit te nemen de declaraties te bewaren tot deze gescreend en wel openbaar zouden kunnen worden gemaakt.

De gemeenteraad weigert echter daarover op juridische gronden te besluiten.
En dus blijkt de gedragscode voor bestuurders een dode letter alleen bedoeld om bij u de indruk te wekken dat de raad volstrekt integer is. Het bewijs daarvan wordt echter al jaren niet geleverd.

Word vervolgd.

Geen opmerkingen: