StatCounter

donderdag 14 januari 2016

En het gaat door ...............................

In de eerste plaats wens ik alle trouwe lezers van mijn berichtjes over het openbaar bestuur in Westerveld een voorspoedig, gelukkig en vooral gezond nieuw jaar toe.
Wat mij vooral plezier doet is, dat het blog zich in een bijzondere belangstelling verheugt: sinds ik een tellertje op de website plaatste zijn er meer dan 17.000 personen geweest die de gang van zaken rond de proletarisch winkelen uit het fractiebudget van het raadslid van Gemeentebelangen Westerveld Jelle de Haas en Inge Wiarda hebben gevolgd.

De manier waarop de gemeenteraad van Westerveld daarmee omgaat wordt thans zelfs – overigens met minder succes – in Keulen gebruikt. Gewoon fouten onder de pet houden al heeft het in die stad de betrokken functionaris zijn pet gekost.

Ook hier kennen we de laatste jaren een merkwaardig fenomeen: iedereen die uit de ruif van het openbaar bestuur snoept lijkt lid te zijn van een soort broeder- en zustergemeenschap waarbij die zaken vooral niet bij hun naam wenst te noemen, zaken onder een stortvloed van woorden verbloemt, zaken manipuleert, zaken doelbewust verzwijgt of niet publiceert en men elkaar op die manier de hand boven het hoofd houdt. En zonder openheid van zaken te geven burgers als tweederangs burgers beschouwd. Het voorgaande heeft geleid tot de kritische beschouwingen over “ons” openbaar bestuur in deze berichtenstroom. Ik ben Gemeentebelangen Westerveld en Jelle de Haas erkentelijk voor de geboden gelegenheid.

In mijn laatste twee bijdragen heb ik u deelgenoot gemaakt van de manipulatie van de gemeenteraad rond de eigen declaraties van de raadsleden die ertoe leidden, dat deze declaraties geheim konden blijven: openbaar bestuur in optima forma.

Om die reden stuurde ik onlangs deze brief naar de gemeenteraad om ervoor te zorgen dat op termijn de afschriften van de declaraties toch beschikbaar zijn.
Ondanks het feit dat de brief gericht was aan de gemeenteraad ontving ik antwoord van het college van B&W. Hiermee worden dus de regels van de Algemene wet bestuursrecht met voeten getreden: als men een brief richt tot een bestuursorgaan moet dat bestuursorgaan ook zelf antwoorden. Daarbij komt, dat de eerder aangehaalde brief helemaal geen WOB-verzoek bevat.
Uit de kopregels blijkt helder, dat het om een aanvraag gaat.

Ik heb de betrokken mandataris van het college gebeld met de vraag hoe de vork in de steel zit. Antwoord: dat doen wij altijd zo...........
En of ik tegen dit mandaatbesluit bezwaar kon aantekenen. Nee, want het was geen besluit.

Dat is natuurlijk pure onzin want er werd wel degelijk besloten dat wanneer ik geen schriftelijk verzoek met een postzegeltje zou doen mijn “WOB-verzoek” zou worden afgewezen. Ik kreeg het gevoel opnieuw het bos in te worden gestuurd.

Overigens besloot de mandataris na een indringend gesprek mijn aanvraag alsnog naar de gemeenteraad door te sturen. Ik ben benieuwd...............

Wordt vervolgd.