StatCounter

woensdag 22 oktober 2014

Jelle de Haas, een schijn heilige demagoog

Zoals ik u eerder aangaf heeft de Raad van State op 1 oktober j.l. het besluit van de gemeenteraad  om de resultaten van het Deloitte-rapport over de wijze waarop de fractie van Gemeentebelangen Westerveld onder de verantwoordelijkheid van Jelle de Haas op een frauduleuze manier gebruik maakte van de fractiekas niet aan de openbaarheid prijs te geven door de gehaktmolen gehaald.

In de dagen voorafgaand aan de raadsvergadering ontbraken de documenten die zicht gaven op de inhoud van het voorstel tot het nemen van een nieuw besluit op bezwaar als gevolg van de uitspraak van de Raad van State. De documenten werden alsnog in de loop van de dag van de vergadering op het internet gezet zodat ook gewone stervelingen uiteindelijk kennis konden nemen van de inhoud.

Kennelijk is er in de achterkamer onderhandeld over de inhoud van het voorstel omdat, zoals ook in het verleden, geen van de raadsfracties er voor voelde in het openbaar de hand in eigen boezem te steken. Het resultaat leest u hier: een ongemotiveerd verdagingsbesluit. Een helder signaal dat aangeeft, dat de raad ondanks het debiteren van onwaarheden ook nog een slecht verliezer is. Maar het gaat dan ook over integriteit. Altijd lastig.

Want wat opvalt is, dat de uitspraak van de Raad van State nog dezelfde dag aan de raadsleden bekend is gemaakt. Wat nog meer opvalt is, dat de raad geen kans heeft gezien in de drie weken tussen de uitspraak en de raadsvergadering tot een eensluidend besluit te komen. Let wel, niemand voelt er voor om in het openbaar over te praten over de instructie van de Raad van State het onderzoeksrapport openbaar te maken zij het, dat persoonsnamen vanzelfsprekend onleesbaar dienen te worden gemaakt. Waar in het verleden overvloedig met de zwarte lakstift werd omgesprongen ziet men nu geen kans om in een periode van drie weken zelfs maar een paar namen weg te lakken!

Voor zover ik kan zien kwam gisteravond tijdens de raadsvergadering de werkelijke reden voor de vertraging aan het licht: een discussie in de achterkamer van de raad over “bestuurlijke integriteit”.

Na een zeer korte schorsing voor overleg tussen twee fracties over het al dan niet handhaven van een motie gaf de “heer” De Haas aan, dat hij vond, dat niet alles aan de openbaarheid zou moeten worden toevertrouwd. Hij vond voorts de setting waarop nu de schorsing plaatsvindt niet correct. Voorts vond hij, dat beide fracties zich moesten afvragen in hoeverre hun eigen bestuurlijke integriteit geweld werd aangedaan. Kennelijk is op enig moment de bestuurlijke integriteit van Jelle de Haas in twijfel getrokken. Zijn verleden laat zien dat dit volkomen terecht is overigens.
Een dergelijke opmerking is vanuit de mond van Jelle de Haas ronduit schijnheilig en komt niet als vanzelf uit de lucht vallen. In een voetbalwereld wordt dit natrappen genoemd.
Opmerkelijk, omdat dit fenomeen kennelijk wel in een openbare raadsvergadering kan geschieden en door De Haas wel als “bestuurlijk integer” wordt beschouwd. Kennelijk ziet hij zichzelf als hoeder van een overigens verwerpelijke bestuurlijke cultuur.

De raadsvoorzitter liet alles maar begaan.
De slotopmerking van de korte discussie “Daar hebben we het straks nog wel even over” was niet van de voorzitter, maar van een raadslid afkomstig.
De deur van de achterkamer stond weer wagenwijd open...........................

Wordt vervolgd.