StatCounter

woensdag 14 maart 2012

Stilte

Dit blog vermeldde op 2 februari j.l. de gang van zaken ten aanzien van de resultaten van het onderzoek door Deloitte Bijzonder Onderzoek en Intergriteitsadvies naar aanleiding van de zelfverrijking van de raadsleden De Haas en Wiarda ten laste van de fractiekas van Gemeentebelangen.
De slotsom was, dat de burgemeester de raadsleden op het verkeerde been heeft gezet door het onderzoeksrapport ten onrechte als “niet openbaar” te bestempelen en hen de resultaten van het onderzoek te onthouden. Na ontvangst van dit rapport werd duidelijk, dat de hoofdstukken 5 en 6 kennelijk niet voor ieders ogen bestemd zijn.

Omdat de Wet Openbaarheid van Bestuur stelt dat bestuursdocumenten in beginsel allemaal openbaar zijn met uitzondering van de specifiek in de wet genoemde documenten is vanzelfsprekend tegen deze gang van zaken bezwaar ingediend.
Dit bezwaarschrift kunt u hier lezen.

Zoals u kunt zien is het bezwaarschrift gedagtekend op 3 februari 2012 en aan alle raadsleden en de griffier verzonden. Nagenoeg alle bestuurders van onze gemeente zijn dus op de hoogte gebracht van het feit, dat de rapportage door de burgemeester ten onrechte als “geheim” is aangemerkt en niet aan de raadsleden werd toegezonden.

De website van de gemeente Westerveld vermeldt, dat er op 21 februari j.l. een besloten raadsvergadering is gehouden. De raadsvergadering van 6 maart j.l. verliep zonder dat het er ook maar één woord aan de gang van zaken met het onderzoeksrapport van Deloitte werd vuil gemaakt.

De conclusie kan dan ook geen andere zijn dan dat ook het gedrag van de gemeenteraad van Westerveld als ongewenst moet worden aangemerkt.

Informatie onthouden aan een gemeenteraad door een lid van het college van B&W is een politieke doodzonde. Wanneer een gemeenteraad vervolgens van dit gegeven op de hoogte wordt gebracht en er daarna in het openbaar het zwijgen toe doet is er iets goed mis.

Kennelijk is er van openbaar bestuur in Westerveld geen sprake meer.
Er is geen sprake van een “openbaar bestuur” maar veeleer “een besloten bestuur” dat via alternatief bestuurscircuit zaken doet.
Een verklaring tijdens de raadsvergadering van 5 april 2011, dat “niet integer handelen, bewust of onbewust een doodzonde is.......” komt door deze gang van zaken wel in een heel vreemd daglicht te staan en moet dus niet al te serieus worden genomen.

Wordt vervolgd.