StatCounter

woensdag 16 februari 2011

Wettelijke bepalingen

Wellicht is het goed op dit moment om misverstanden uit te sluiten de context van de situatie te schetsen. De huisaccountant van de gemeente Westerveld is Deloitte. In januari 2010 gaf deze onderneming een boekje uit over belangenverstrengeling, corruptie en fraude. Het voorwoord begint met: “Een beetje integer bestaat niet”.

Hoewel de gehele inhoud bijzonder lezenswaardig is gaat het mij hoofdzakelijk om de bestuurlijke rolverdeling en verantwoordelijkheden.
Op blz. 50 wordt onder 4.3.2. gesteld, dat de primaire verantwoordelijkheid voor onder meer de naleving van wet- en regelgeving bij een college van B&W ligt.

Hoofdstuk 5 heeft handvatten voor de situatie “Als het dan toch fout gaat”.
Het is in deze casus eveneens een bijzonder lezenswaardig hoofdstuk, dat als het ware een handleiding aan het openbaar bestuur geeft hoe in een dergelijke situatie te handelen.
Het onderzoek zoals genoemd onder hoofdstuk 5.5 vindt thans onder leiding van de voorzitter van de gemeenteraad van Westerveld plaats en zal naar verwachting vóór eind februari 2011 zijn afgerond.

In hoofdstuk 5.5. wordt tevens artikel 162 van het Wetboek van strafvordering aangehaald.
Om die reden werd op 17 oktober 2010 het college van B&W in kennis gesteld van het ambtsmisbruik door De Haas en Wiarda.

De wetgever kwalificeert misbruik van een openbaar ambt als zeer kwalijk en geeft aan, dat in een voorkomend geval een geldboete of zelfs een gevangenisstraf op zijn plaats is.

Wordt vervolgd.