StatCounter

maandag 21 maart 2016

Belazerend boerenbedrog....................


Een destructieve sekte kenmerkt zich o.a. door een elitaire opstelling t.o.v. andere opvattingen. Hun opvatting is volgens hen de enig juiste. Alle andere opvattingen zijn volgens sektes een gevolg van een minder goed “inzicht”.
De handelwijze van de gemeenteraad in Westerveld lijkt daar verdacht veel op met dit verschil dat ze tevens rechtens bijna onaantastbaar is. Naar ik gisteren uit de uitzending van Een Vandaag begreep is het in de gemeente Hengelo overigens niet veel beter.

Het begon met de oplichting van de belastingbetaler door de fractievoorzitter van Gemeentebelangen Jelle de Haas waartegen aangifte werd gedaan.
Ondanks een raadsbreed aangenomen motie bleek Jelle de Haas een flink bord voor zijn kop te hebben daarbij gesteund door de meerderheid van zijn collega-raadsleden. Dat bord is er nog steeds.
Integriteit is namelijk een kwestie van een politieke raadsmeerderheid en dat heeft met integer gedrag nu eenmaal niets te maken. De beeldvorming hierover is anders.
Op een WOB-verzoek dezerzijds om inzicht te krijgen in de fractie-uitgaven kwam na een bezwaarprocedure als besluit, dat deze documenten niet meer in het bezit van de gemeente waren. En dus deed ik op 11 januari 2016 de gemeenteraad een verzoek toekomen om die documenten voor mij te bewaren. Er kwam geen antwoord van de raad, maar van de griffier. Maar als men een verzoek tot de gemeenteraad richt moet de raad ook antwoorden. Maar zelfs een ontvangstbevestiging zoals de wet voorschrijft was kennelijk teveel van het goede.
In het antwoord van de griffier staat, dat de gemeenteraad het bevestigen van de inkomende post heeft neergelegd bij het college van B&W. Dat vereist van de raad een actieve handeling en dus moet daarvan een raadsbesluit zijn bewaard.
Onlangs ontving ik op mijn WOB-verzoek om ook daarover helderheid te verschaffen namens de gemeenteraad dit besluit.
Ik werd dus afgezien dat zij niet bevoegd was namens de gemeenteraad te antwoorden door de toenmalige raadsgriffier belogen. De raad heeft de beantwoording van dergelijke verzoeken niet bij het college neergelegd omdat zij daartoe geen besluit heeft genomen.
Het was een mislukte poging recht te praten wat krom is. Maar het kan nog krommer!
In het besluit van 18 maart staat, dat er inderdaad geen raadsbesluit bestaat dat namens de raad een ontvangstbevestiging regelt. Maar wordt er aan toegevoegd: in mijn geval is volgens de Gemeentewet het college het aangewezen bestuursorgaan. Als u dus een aanvraag tot de raad richt liggen de kaarten anders. Waar weet ik niet.
In een poging de gang van zaken op basis van artikel 160 van de Gemeentewet te rechtvaardigen gaat de gemeenteraad er gemakshalve aan voorbij dat de ontvangstbevestiging niet door het college van B&W maar door de griffier van de raad was ondertekend.
Het is de zoveelste poging incompetentie in de doofpot te laten verdwijnen zoals dat ook met de oplichtingskwestie door de fractievoorzitter van Gemeentebelangen Jelle de Haas is geschied.

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: