StatCounter

donderdag 18 februari 2016

Een dyslectische gemeenteraad..............

Beste mensen het is bijna onvoorstelbaar maar toch echt gebeurd: een gemeenteraad die niet kan lezen!

Op 10 januari 2016 stuurde in dit verzoek naar de gemeenteraad van Westerveld. Mijn naam is overigens zorgvuldig weg gelakt maar dat mag hem de pret niet drukken.
Nadat het team Bestuurs- en management ondersteuning terecht vaststelde, dat er geen sprake was van een WOB-verzoek maar een aanvraag ingevolge artikel 1.3.3. van de Algemene wet bestuursrecht is het aan de gemeenteraad daarover een besluit te nemen omdat de aanvraag tot dit bestuursorgaan is gericht.

Onlangs ontving ik deze mededeling van de inmiddels vertrokken griffier van de raad. Dat de brief is gedateerd op de dag van haar vertrek lijkt louter toevallig.

Mijn aanvraag gaat vergezeld van het advies: Kennis nemen van de brief en besluiten geen wijzigingen in de huidige werkwijzen door te voeren. Briefschrijver hiervan in kennis stellen en een tweetal bijlagen die betrekking hebben op WOB-procedures.

De conclusie moet dan ook luiden dat niet alleen het team Bestuurs- en management ondersteuning niet heeft onderkend dat mijn verzoek een aanvraag betreft maar dat ook de betrokken griffier zich er van af heeft gemaakt en de raadscommissie een tweede keer op het verkeerde been heeft gezet.
Een raadscommissie is volgens de Algemene wet bestuursrecht geen bestuursorgaan dat door de Gemeentewet gedragen rechtsgeldige besluiten kan nemen maar is slechts een adviesorgaan voor de gemeenteraad. Kort en goed: er is wederom geen rechtsgeldig besluit genomen maar mijn aanvraag is bij wijze van mededeling door het toenmalige hulpje van de gemeenteraad afgedaan.

Mogelijk herinnert u zich het rapport van de Nationale ombudsman.
Ook hier was de ombudsman van oordeel, dat de raad bij deze wijze van voorbereiding van zijn beslissing niet de bepalingen van de Gemeentewet in acht had genomen. Zie de sam envatting van zijn onderzoek.

Onbegrijpelijk knullig om niet te zeggen:onacceptabel. Of toch gewoon weer manipulatie. Ook de voorzitter van de gemeenteraad mag zich dit aanrekenen.
In elk geval is de gang van zaken aanleiding tot het indienen van een klacht.
Een ezel stoot zich in het gemeen toch geen tweemaal aan dezelfde steen?

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: