StatCounter

woensdag 1 oktober 2014

Woensdag....... gehaktdag!

Vanmorgen wees de Raad van State vonnis in de rechtszaak inzake het WOB-verzoek de rapportage van Deloitte Bijzonder Onderzoek en Integriteitsadvies over de declaratiefraude van het raadslid Jelle de Haas en zijn partner: het voormalige raadslid Inge Wiarda openbaar te maken.

Het openbaar bestuur in Westerveld – met de burgemeester als vaandeldrager – heeft vanaf het moment dat om openbaarmaking van het onderzoeksrapport is verzocht al het mogelijke gedaan om  de informatie over de gang van zaken onder de bestuurlijke niet-openbare pet te houden. En het mocht wat kosten: meer dan €66.000,- aan externe kosten verdween er door het vonnis van de Raad van State in de wijde zak der bestuurskosten. De interne kosten in de vorm van ambtelijke uren laat ik maar even buiten beschouwing want: waarom zou je een kaartje moeten kopen als de bus toch rijdt nietwaar?

Het vonnis heeft alle besluitvorming van de gemeenteraad over het WOB-verzoek vernietigd. Als gevolg daarvan moet de gemeenteraad een nieuw besluit op het intiƫle WOB-verzoek nemen waartegen dezerzijds zo nodig beroep bij de Raad van State kan worden aangetekend. Van dit recht zal ik vanzelfsprekend gebruik maken. Verder vraag ik mij af of de raad deze keer de besluitvorming in het openbaar zelf aandurft of dat men wederom de voorkeur geeft aan de achterkamer.

De Raad van State geeft de gemeenteraad overigens wel een boodschap mee: hoofdstuk 5 en 6 van de rapportage kunnen openbaar worden gemaakt zij het, dat namen dienen te worden weg gelakt.
Ik verwijs nu naar 8.3. en 9. van de overwegingen.
Het argument van de burgemeester dat de raadsleden De Haas en Wiarda in een kwaad daglicht zouden kunnen worden gesteld slaat dus gewoon nergens op. Wel maakt de opmerking duidelijk, dat de De Haas en Wiarda door hun medebestuurders in bescherming zijn genomen. De ene dienst is kennelijk de andere waard. De Raad van State heeft vanmorgen de deksel van de doofpot, die al jaren deel uitmaakt van het gereedschap van ons openbaar bestuur, gehaald.

De integriteit van de burgemeester, het college van burgemeester en wethouders en de leden van de gemeenteraad zal in deze kwestie de doorslag geven.
In het verleden nam de gemeenteraad een motie daarover aan. In de motie spreekt de raad uit, dat integer handelen een hoofdvoorwaarde is voor geloofwaardig en vertrouwenwekkend functioneren en voorts dat “onafhankelijkheid” en “openheid” de kernbegrippen van integriteit vormen.
Begrippen die door alle betrokkenen de afgelopen jaren met voeten zijn getreden.
Het vonnis van de Raad van State  van vandaag biedt een herkansing..........

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: