StatCounter

woensdag 13 augustus 2014

Raadsbesluit via E-mail, gewoon omdat het kan.......

Op 23 april 2014 praatte ik u via dit blog bij over de manier waarop de gemeenteraad van Westerveld ook besluiten neemt: via E-mailcorrespondentie. U kunt het allemaal nog even op die plaats nalezen.

Omdat ik van mening ben, dat een op die manier genomen besluit niet rechtsgeldig is was ik van oordeel dat er geen rechtsgeldig besluit was genomen en stelde beroep in.

Op 27 mei 2014 verklaarde de rechter van dienst mr. F. Sijens mijn beroep niet ontvankelijk.
In de overwegingen bij de uitspraak kunt u onder 5 lezen dat de mededeling van 30 mei 2013 - “de raad heeft besloten uw klacht niet in behandeling te nemen” – volgens de rechtbank wel degelijk een rechtsgeldig raadsbesluit was.
Deze uitspraak biedt een geheel nieuw perspectief op raadsbesluiten. Deze kunnen volledig onttrokken aan het zicht van burgers gewoon via E-mailcorrespondentie worden genomen. Raadsvergaderingen zijn dus feitelijk overbodig. En inspraak door burgers en een raadsbrede openbare stemming over een voorstel of een klacht dus ook.

Uit een begeleidend schrijven bleek dat tegen deze uitspraak verzet kon worden aangetekend. Het verzet tegen deze uitspraak kunt u hier lezen.

Vorige week werd ik uitgenodigd de bestuursrechter met een bezoek te vereren.
De toelichting die hij op de ongegrond verklaring gaf was in ieder geval voor mij lastig te volgen.
Naar ik begrijp is blijkt een beroep tegen deze gang van zaken ongegrond omdat “het besluit” c.q. de mededeling van 30 mei 2013 geen publiekrechtelijk rechtsgevolgen heeft.
De besluitvormingsprocedure van de raad via E-mail bleef overigens bij deze rechter verder buiten beschouwing.

Aan het einde van de toelichting vroeg de rechter of ik na zijn uitleg wellicht mijn verzet zou willen intrekken......... Na afweging, dat deze hele casus dan in het cilindrisch archief zou verdwijnen heb ik de rechter gevraagd de uitspraak toch maar gewoon aan het papier toe te vertrouwen om publicatie daarvan mogelijk te maken. Uitspraak binnen 6 weken.

Vandaag ontving ik overigens weer een berichtje van de Raad van State: hoewel de zitting reeds op 10 april j.l. plaatsvond ziet de raad geen kans tijdig een uitspraak te doen en dus weer 6 weken termijnverlenging. De uitkomsten van het fraudeonderzoek van Deloitte naar de handel en wandel van fractievoorzitter Jelle de Haas van Gemeentebelangen Westerveld laten derhalve nog even op zich wachten.

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: