StatCounter

maandag 14 april 2014

Het grote zwijgen......

Op 28 januari 2014 nam de gemeenteraad van Westerveld dit besluit.
Inhoudelijk was aan de orde of behandeling van een klacht al dan niet door de raad was geschied. Dit bleek niet het geval omdat het college van B&W dat is belast met de bewaring van raadsbesluiten er geen rechtsgeldig raadsbesluit openbaar kon maken. Een dergelijke gang van zaken riekt naar misleiding en is niet acceptabel. Daarnaast werd op basis van het besluit duidelijk dat de raad op mijn klacht van 28 januari 2013 geen besluit heeft genomen.

Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) regelt dat iedereen een klacht kan indienen bij een bestuursorgaan. Bijvoorbeeld over de manier waarop hij of iemand anders in een bepaalde situatie door dat orgaan behandeld is.

Op 29 januari 2014 werden de minister van BZK, de commissaris van de koning in Drenthe en de Nationale Ombudsman van de gang van zaken op de hoogte gesteld.
Daarnaast werd 30 januari 2014 de minister van BZK door middel van dit schrijven verzocht te raadsbesluit wegens strijd met de wet te vernietigen.

Slechts de Nationale Ombudsman reageerde met een ontvangstbevestiging.

Sindsdien is er geruime tijd verstreken; tijd genoeg om in ieder geval een ontvangstbevestiging te sturen.

Burgers kunnen als de overheid te laat of geen besluit neemt via de rechter een besluit afdwingen. Hierdoor kunnen burgers trage besluitvorming van een bestuursorgaan tegengaan. Daartoe is een zogenaamde “ingebrekestelling” vereist. Bovendien is de in gebreke blijvende overheid na een zekere tijd een dwangsom verschuldigd. De minister van BZK en de CdK in Drenthe zijn inmiddels wegens het niet tijdig nemen van een besluit in gebreke gesteld. De gemeenteraad van Westerveld was dat al eerder.

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: