StatCounter

vrijdag 22 februari 2013

Politieke zakkenvullers

Deze berichtenreeks gaat over integer politiek gedrag of liever: het gebrek daaraan.
Op 19 december j.l. heb ik mij tot de gemeenteraad gewend met het verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur alle declaraties die ten laste van het fractiebudget van Gemeentebelangen over het jaar 2011 zijn gebracht openbaar te maken.

Gisteren werd ik verrast door een besluit van de raad dat werd vergezeld van een tsunami aan documenten.
Uit deze stukken blijkt, dat de vertraging in besluitvorming van de gemeenteraad over het fractiebudget 2011 van Gemeentebelangen uiteindelijk te danken is geweest aan de manier waarop Jelle de Haas en Inge Wiarda de kiesvereniging Gemeentebelangen achterlieten: als een volstrekte administratieve puinhoop. Mogelijk zijn wraakgevoelens daaraan niet vreemd.

Toen 3 jaar geleden het wethouderschap aan de neus van Jelle de Haas voorbij ging en er een einde werd gemaakt aan het familiebedrijf Gemeentebelangen waren de druiven kennelijk bijzonder zuur. De belangenverstrengeling die in de loop der jaren was ontstaan werd door een nieuw bestuur ontvlochten. Dit moet de toch al zure druiven een nieuwe dimensie hebben gegeven.

Doordat de toenmalige penningmeester van de kiesvereniging Gemeentebelangen via de bankrekeningen van de vereniging ook de fractiekas bijhield liepen ook de kasstromen van de vereniging en de fractie door elkaar. En zo geschiedde het, dat – teneinde de gemeenteraad in staat te stellen de uitgaven ten laste van het fractiebudget te fiatteren – de kiesvereniging Gemeentebelangen zich genoodzaakt zag onder meer via de verenigingsadministratie en vele bankafschriften de uitgaven ten laste van het fractiebudget te verantwoorden. Hierbij moet worden opgemerkt, dat de griffie van de raad hierbij een helpende hand heeft geboden.

Naar uit de documenten blijkt werd begin 2011 de declaratie van Inge Wiarda “administratiekosten website/fractiesecretariaat jan 12” van € 125,- door de toenmalige penningmeester van Gemeentebelangen teruggedraaid: dat bedrag is teruggestort. Wiarda zat tot dat moment kennelijk nog steeds met de vingers in de fractiesuikerpot. Sindsdien is de bijdrage van Wiarda aan het raadsdebat ongeveer gelijk aan nul.

Ik deed u in de voorgaande berichtjes mededeling van de greep die De Haas en Wiarda deden in de fractiekas van Gemeentebelangen en die tot de dag van vandaag met de mantel der liefde worden toegedekt.

Daaraan komt mogelijk in april 2013 een einde wanneer de rechtbank in Assen mijn beroepschift tegen het slechts ten dele verstrekken van het Deloitte-rapport zal behandelen.

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: